Feminističke aktivistkinje

‘Policajci se ljube pod oblacima’: Pussy Riot traže oslobađanje svih političkih zatvorenika u Rusiji

Hina

Reuters

Reuters

Skupina također zahtijeva oslobađanje svih političkih zatvorenika u Rusiji, okončanje masovnih privođenja u sklopu političkih skupova i poštivanje slobode izražavanja, što su njihovi uobičajeni zahtjevi



Punk skupina Pussy Riot u utorak je objavila novu pjesmu na čijem spotu se pojavljuje miroljubivi ruski policajac, nakon uhićenja četvero članova njihove skupine koji su upali na teren tijekom finalne utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva.


»Track About Good Cop« je naslov pjesme u stilu 90-ih godina, a spot prikazuje mladića u uniformi ruskog policajca.


»Policajci se ljube pod oblacima«, govori ta pjesma u kojoj kontroverzna feministička skupina vidi utopijski san alternativne političke stvarnosti u kojem oni ne uhićuju i ne zatvaraju aktiviste, već im se pridružuju.




U utorak je skupina na YouTube postavila video i popis svojih zahtjeva, a na prvom mjestu je oslobađanje iz zatvora četvero njihovih članova.


Oni su u ponedjeljak osuđeni na 15 dana zatvora jer su u nedjelju nakratko upali na teren stadiona Lužnjiki tijekom finalne utakmice između Francuske i Hrvatske.



Skupina također zahtijeva oslobađanje svih političkih zatvorenika u Rusiji, okončanje masovnih privođenja u sklopu političkih skupova i poštivanje slobode izražavanja, što su njihovi uobičajeni zahtjevi.


Video je objavljen u utorak kada je Europski sud za ljudska prava osudio Rusiju zbog višekratnih kršenja prava skupine Pussy Riot tijekom 2012.Europski sud za ljudska prava presudio je da ruska vlada mora platiti 37.000 eura trima članicama skupine koje su prije bile osuđene za huligansko ponašanje zbog prosvjeda u moskovskoj katedrali 2012.

Taj sud je presudio da su tada prekršena ljudska prava članica skupine Pussy Riot, uključujući pravo na izražavanje, i rekao da su bile ponižavane za vrijeme suđenja, navodi se u odluci objavljenoj u utorak.



Pussy Riot