Odlaze?

Pojavilo se pismo o povlačenju američke vojske iz Iraka, ministar obrane Esper sve poriče

Portal Novilist.hr

Foto Reuters

Foto Reuters

Reutersu je autentičnost pisma, upućenog iračkom ministarstvu obrane, potvrdio irački vojni izvor. Američki ministar obrane Mark Esper kasnije je novinarima rekao da SAD nemaju nikakvih planova o vojnom povlačenju iz Iraka



Reuters je objavio da je u posjedu pisma američke vojske Iraku, u kojem ih obavještavaju da se povlače iz ove bliskoistočne zemlje. Izvlačenje snaga potrajat će sljedećih dana i tjedana, piše u pismu kojeg su vidjeli novinari Reutersa.


Zasad nije jasno znači li to da će svih 5.000 američkih vojnika napustiti Irak.


Zvukovi nekoliko helikoptera čuli su se nad Irakom u ponedjeljak navečer, a još nije poznato jesu li njihovi letovi u vezi s najavom povlačenja iz zemlje. U pismu se spominje da će snage američke koalicije koristiti helikoptere za evakuaciju.




– Poštivajući suverenitet Republike Irak, kao što su to zatražili irački parlament i premijer, naša koalicija će tijekom sljedećih dana i tjedana premještati snage, u pripremi za evakuaciju, stoji u pismu, koje je potpisao general marinaca William H. Seely III, zapovjednik Task Force Iraq, vojne koalicije pod vodstvom SAD-a koja se u Iraku bori protiv Islamske države.


Reutersu je autentičnost pisma, upućenog iračkom ministarstvu obrane, potvrdio irački vojni izvor.


– Poštujemo vašu suverenu odluku da naredite naš odlazak, spominje se u pismu.


Glasnogovornik Pentagona zasad nije mogao Reutersu potvrditi autentičnost pisma, no američki ministar obrane Mark Esper kasnije je novinarima rekao da SAD nemaju nikakvih planova o vojnom povlačenju iz Iraka.


– Nije donesena nikakva odluka o napuštanju Iraka, rekao je Esper, upitan o ovom pismu. 


Dodao je da nisu doneseni ni planovi o pripremi odlaska iz Iraka.


– Ne znam ništa o tom pismu… Pokušavamo utvrditi odakle se pojavilo i o čemu se tu radi. No, nije dosnesena nikakva odluka o napuštanju Iraka.. Točka, rekao je Esper.


Naglasio je da su SAD još uvijek predane borbi protiv Islamske države u Iraku, u suradnji s američkim saveznicima i partnerima.