Kobno naguravanje

Poginula 31 osoba, 100 ljudi ozlijeđeno na šijitskom hodočašću u Iraku

Hina

Reuters

Reuters

Sve do posljednje etape Ašure nije bilo incidenata. Ali krajem dana, tijekom ritualne utrke prema mauzoleju kada se hodočasnici udaraju po glavi u znak tugovanja uz povike »Žrtvujemo se za tebe Huseinu«, došlo je do naguravanja i gužve u kojima je 31 osoba smrtno stradala, objavilo je ministarstvo zdravstva



KARBALA Najmanje 31 osoba je poginula, a više od 100 ih je ranjeno u iračkom gradu Kerbali u naguravanju za vrijeme Ašure, blagdana šijitskih muslimana, rekao je glasnogovornik ministarstva zdravstva.


Ašura pada na 10. dan islamskog mjeseca Muharama kada je prema islamskom vjerovanju unuk proroka Muhameda, Husein ubijen u bici 680. godine.


Deseci tisuća šijitskih muslimana okupljaju se na svetom mjestu kako bi obilježili Huseinovu smrt. Rituali uključuju samobičevanje, a u prošlosti i stampeda.




Sve do posljednje etape Ašure nije bilo incidenata. Ali krajem dana, tijekom ritualne utrke prema mauzoleju kada se hodočasnici udaraju po glavi u znak tugovanja uz povike »Žrtvujemo se za tebe Huseinu«, došlo je do naguravanja i gužve u kojima je 31 osoba smrtno stradala, objavilo je ministarstvo zdravstva.


Među ozlijeđenima je najmanje desetero u kritičnom stanju.


Stotine tisuća šijita su stigle iz cijelog svijeta, najviše iz susjednog Irana.