Šefica vlade objavila

Pobjeda građana: Hong Kong nakon prosvjeda suspendirao kontroverzni zakon o izručenju

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters



HONG KONG Šefica vlade Hong Konga Carrie Lam u subotu je odgodila na neodređeno vrijeme predloženi zakon koji bi omogućio izručenje osumnjičenih stanovnika Hong Konga Kini, što je iznenadni potez nakon raširenog nezadovoljstva i velikih nasilnih prosvjeda u azijskom financijskom središtu.


Zakon o izručenju koji se odnosi na 7 milijuna stanovnika Hong Konga te na strane i kineske državljane u gradu, mnogi su vidjeli kao prijetnju vladavini prava u bivšoj britanskoj koloniji.


Prema organizatorima je oko milijun ljudi prosvjedovalo protiv zakona na ulicama Hong Konga prošle nedjelje.




Prosvjedi su nastavljeni tijekom tjedna, a policija je odgovorila suzavcem i gumenim mecima, zbog čega su nastali veliki nemiri u gradu, a Lam se suočila s velikim pritiskom.


»Nakon ponovljenih internih razmatranja, tijekom posljednja dva dana, objavljujem da je vlada odlučila suspendirati zakonodavni amandman, ponovno pokrenuti komunikaciju sa svim sektorima društva, raditi više na objašnjenju i slušati različite društvene poglede«, rekla je Lam na novinskoj konferenciji.


Dodala je kako ne postoji krajnji rok što znači da je suspendirala proces na neodređeno vrijeme.


Rascjep kod pristaša zakona nastupio je u petak kada je nekoliko propekinških političara i viših savjetnika Lam kazalo da diskusija o zakonu treba biti odgođena.


Zbog zakona o izručenju neki su hongkonški tajkuni počeli prebacivati svoje bogatstvo u inozemstvo, navode financijski savjetnici, bankari i pravnici upoznati s detaljima.


Michael Tien, zastupnik u hongkonškom parlamentu i u kineskom nacionalnom parlamentu, rekao je da potpuno povlačenje zakona nije moguće.


»Središnja vlada podupire amandman tako da mislim da bi povlačenje poslalo političku poruku da je središnja vlada u krivu. To se ne može dogoditi uz načelo ‘jedna zemlja, dva sustava’«, rekao je za Reuters referirajući se na model, prema kojemu Hong Kong uživa poluautonomni položaj.


Organizatori prosvjeda planiraju novu prosvjednu šetnju u nedjelju.


Zahtijevat će potpuno povlačenje zakona i odgovornost policije zbog načina na koji su reagirali na prosvjede.


Hong Kong je 1997. prestao biti britanski posjed, a po dogovoru o jednoj zemlji i dva sustava Hong Kongu bi trebala biti garantirana posebna autonomija, uključujući slobodu okupljanja, slobodu medija i neovisno sudstvo.