Svijet sa strepnjom prati njegove poteze

PREDOMISLIO SE U ZADNJI ČAS Evo zašto je Donald Trump opozvao napade na Iran

Hina

Reuters

Reuters

Američki predsjednik Donald Trump rekao je kako je opozvao udare na ciljeve u Iranu zato što bi prilikom napada poginulo 150 ljudi, što ne bi bio »proporcionalan« odgovor na rušenje američkog drona, dok je Iran objavio da se suzdržao od rušenja američkog zrakoplova u kojemu je bilo 35 osoba



WASHINGTON/LONDON Američki predsjednik Donald Trump rekao je kako je opozvao udare na ciljeve u Iranu zato što bi prilikom napada poginulo 150 ljudi, što ne bi bio »proporcionalan« odgovor na rušenje američkog drona, dok je Iran objavio da se suzdržao od rušenja američkog zrakoplova u kojemu je bilo 35 osoba.


Nizom objava na Twitteru u petak, Trump je poručio da je SAD bio spreman »uzvratiti sinoć na tri različite« lokacije, ali je onda opozvao napade 10 minuta prije početka akcije.


»Nisam u žurbi, naša je vojska obnovljena, nova i spremna krenuti, uvjerljivo je najbolja na svijetu. Sankcije nagrizaju, a sinoć smo još i dodali«, rekao je Trump poručivši da se Teheranu ne smije dozvoliti stjecanje nuklearnog oružja.




Rekao je da je Iran »dosta slabija nacija danas«.


Zapovjednik Iranske revolucionarne garde rekao je u petak da se Iran suzdržao od rušenja američkog zrakoplova u kojemu je bilo 35 osoba, a koji je pratio srušeni dron u Omanskom zaljevu.


»Uz američki dron u regiji je bio i američki zrakoplov P-8 s 35 ljudi. Taj je zrakoplov također ušao u naš zračni prostor i mogli smo ga srušiti, ali nismo«, rekao je Amirali Hadžizadeh, glavni zapovjednik zračnih snaga Iranske nacionalne garde, prenosi novinska agencija Tasnim.


Napetost između Irana i Sjedinjenih Država zaoštrila se od prošle godine nakon što se predsjednik Donald Trump povukao iz nuklearnog sporazuma između Teherana i svjetskih sila iz 2015.


Obnovio je sankcije toj zemlji i nastoji uništiti iranski izvoz nafte.


Iran je u četvrtak objavio da je srušio američki dron u iranskom zračnom prostoru, dok SAD tvrdi da je dron bio u međunarodnom zračnom prostoru.


Prema Trumpovim tvitovima američka letjelica srušena je u ponedjeljak.