Globalni kompakt

POČEO SKUP U MARAKEŠU ‘Danas zauvijek mijenjamo način upravljanja ljudskom mobilnošću’

Hina

Reuters

Reuters



Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres otvorio je u ponedjeljak u Marakešu konferenciju koja je okupila predstavnike više od 150 država voljnih potvrditi Globalni kompakt o sigurnim, uređenim i regularnim migracijama, tzv. Marakeški sporazum.


Uz predstavnike šefova i vlada te ostale dužnosnike na visokoj razini, konferencija koja se održava pod okriljem Opće skupštine Ujedinjenih naroda i Kraljevine Maroko okupila je preko 700 sudionika iz civilnog, privatnog i javnog sektora, ali i migranata koji će se, prema najavama, uključiti u rasprave o novim mogućnostima partnerstva i suradnje među državama po pitanju migracija.


U uvodnom govoru Guterres je ukazao na neke česte predrasude u vezi migranata i zahvalio svima koji su na konferenciju došli kako bi dogovorili zajednički pristup međunarodnim migracijama u svim njenim dimenzijama.




Sudionicima je poručio da njihovo sudjelovanje na konferenciji pokazuje važnost koju međunarodna zajednica pridaje potrazi za boljim upravljanjem migracijama kroz pristup temeljen na načelima državne suverenosti, dijeljenja odgovornosti, nediskriminacije i ljudskih prava.


Glavni tajnik UN-a pozvao je svjetske čelnike da udahnu život dogovorenim ciljevima i pokažu važnost Globalnog kompakta dok dok uspostavljaju i provode migracijske politike u vlastitim zemljama kao i zajednicama iz kojih migranti potječu, kroz njih prolaze ili su u njih žele doći.


Arbour: Ponovno potvrđivanje vrijednosti iz Povelje UN-a


Uoči otvorenja konferencije posebna predstavnica Ujedinjenih naroda za međunarodnu migraciju i glavna tajnica Međuvladine konferencije Louise Arbor istaknula je da je »usvajanje Migracijskog sporazuma ponovno potvrđivanje vrijednosti i načela utjelovljenih u Povelji Ujedinjenih naroda i međunarodnog prava«.


Dodala je i da će provedba Globalnog kompakta »zauvijek promijeniti način na koji međunarodna zajednica upravlja ljudskom mobilnošću«, ali i da će ostati »referenca za sve buduće inicijative koje se bave prekograničnim kretanjem ljudi«.


Hrvatsku u Marakešu predstavlja ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji je u izjavi Hini uoči odlaska na konferenciju podsjetio da su migracije globalni problem koji se dugoročno mora rješavati na globalnoj razini, odnosno u okviru Ujedinjenih naroda. Svoje izlaganje Božinović će imati drugog dana konferencije, u utorak.


Osim glavnog tajnika UN-a na otvorenju konferencije govore su i predsjednica UN-ove Glavne skupštine María Fernande Espinosa Garcés, predsjednik Međunarodne organizacije poslodavaca Erol Kiresepi i kanadska aktivistica i suosnivačica organizacije OneChild Cheryl Perera.


Organizatori ističu da će se konferencija usredotočiti na poticanje kreativnog i kooperativnog razmišljanja oko cijelog spektra ciljeva Globalnog kompakta s posebnim raspravama o provedbi, inovacijama i partnerstvima. Osim toga plenarna rasprava pružit će državama članicama mogućnost da službeno objavljuju inicijative i potvrđuju svoje političke obveze prema Kompaktu.


Usporedno s plenarnim sastankom bit će održana i dva dijaloga koja će okupiti paneliste iz raznih sektora na visokoj razini.


Izradi Globalnog kompakta o migracijama prethodilo je usvajanje Njujorške deklaracije o izbjeglicama i migrantima iz 2016. a obilježilo ju je i povlačenje nekih zemalja predvođenih SAD-om koje su već krajem prošle godine prestale sudjelovati u izradi dokumenta.


Globalni kompakt definira 23 cilja koji pokrivaju sve aspekte migracija. Svaki od njih sadrži opći cilj i popis mogućih akcija, izvedenih iz najboljih praksi, koje države mogu iskoristiti za provedbu nacionalnih migracijskih prioriteta. No, kako sporazum nije obvezujući nabrojane mjere države nisu obvezne implementirati. Tekst je dogovoreni ishod međuvladinih pregovora i svaka je država dužna odrediti svoje daljnje korake.