Reporteri bez granica

Ove godine u svijetu ubijeno 67 novinara

Hina

Na čelu najpogibeljnijih zemalja za novinare ove godine nalaze se Irak i Sirija, slijede Francuska, Jemen, Južni Sudan, Indija, Meksiko i Filipini

Šezdeset sedam novinara ubijeno je u svijetu 2015. zbog svoje profesije, posebice u Francuskoj, trećoj najpogođenijoj zemlji zbog napada na Charlie Hebdo, po godišnjem izvješću Reportera bez granica (RSF) objavljenom u utorak.Dvadeset sedam blogera i sedam medijskih suradnika također je ubijeno, po nevladinoj organizaciji koja zahtijeva »hitno imenovanje posebnog predstavnika za zaštitu novinara kod glavnog tajnika UN-a«. Godine 2014. ubijeno je 66 novinara, po RSF-u.

Na čelu najpogibeljnijih zemalja za novinare ove godine nalaze se Irak i Sirija, slijede Francuska, Jemen, Južni Sudan, Indija, Meksiko i Filipini.


RSF nabraja devet ubijenih novinara u Iraku 2015., isto toliko u Siriji, u Francuskoj osam među 12 žrtava džihadističkog napada na Charlie Hebdo 7. siječnja.


Taj napad »suprotan je tendenciji iz 2014. kad su dvije trećine reportera u svijetu ubijene u zonama sukoba. Ove godine, naprotiv, dvije trećine novinara ubijeno je u mirnodopsko vrijeme«, ističe organizacija.




Uključujući »sumnjive smrti«, RSF nabraja ukupno 110 novinara ubijenih ove godine. »Ta zabrinjavajuća situacija može se pripisati proizvoljnom nasilju spram novinara i svjedoči o neuspjehu inicijativa u korist njihove zaštite«, smatra organizacija.


Od 2005. najmanje je 787 novinara ubijeno zbog svoje profesije.