Prva krunidba u 70 godina

Okrunjen tajlandski kralj Maha Vajiralongkorn: Vladat ću pravedno, za sva vremena

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Kralj je pomazan vodom skupljenom iz više od 100 izvora širom zemlje, prije no što je predstavljen posvećenim kraljevskim simbolom višeslojnoga bijelog kišobrana



BANGKOK  Tajlandski kralj Maha Vajiralongkorn okrunjen je u bangkokškoj Velikoj palači u subotu u sklopu dugo odgađane krunidbe dvije i pol godine nakon što je preuzeo prijestolje.


Kralj je okrunjen krunom od 7,3 kilograma sačinjenom od zlata i dijamanata koja datira prije dva stoljeća. To je prva krunidba u zemlji u zadnjih 70 godina.


Odjeven u bijelo, 66-godišnji kralj prvo je podvrgnut ritualnom pranju u kojemu mu je izljevena sveta voda na glavu kao gesta da mu se ponudi suverenost, dok su fanfare svirale tradicionalnu tajlandsku glazbu, a u pozadini je odjekivala počasna paljba.




Kralj je pomazan vodom skupljenom iz više od 100 izvora širom zemlje, prije no što je predstavljen posvećenim kraljevskim simbolom višeslojnoga bijelog kišobrana.


Vajiralongkorn je postao kralj nakon što je njegov otac Bhumibol Adulyadej umro 2016. nakon sedam desetljeća na prijestolju.


No prošlo je dvije i pol godine prije no što je Vajiralongkorn okrunjen.


Procjenjuje se da troškovi krunidbe iznose 31 milijun dolara.


Svečanost je mješavina budističke i hinduističke tradicije, u skladu s tajlandskom budističkom tradicijom i vjerovanjem da su tajlandski kraljevi reinkarnacije Višnua, hinduističkog boga.


Ritualno pranje i pomazanje koji se odvijaju u subotu smatraju se glavnim dijelom krunidbe, umjesto darovanja kralju koje je kasnije usvojeno prema europskim tradicijama.


Tajlanđani su od početka travnja poticani da nose žute košulje, čija boja asocira na rojalizam, kako bi obilježili prigodu.


Očekuje se da će svojega novookrunjenoga kralja doći posjetiti 150.000 ljudi iz cijele zemlje, i to prvo za vrijeme 7-kilometarske povorke oko starog Bangkoka u nedjelju, zatim pored Velike palače gdje se očekuje da će se kralj pojaviti na balkonu u ponedjeljka.


Na rubu krunidbe kralj će također dati kraljevski oprost za gotovo 50.000 zatvorenika širom zemlje uključujući istaknutog aktivista Jatupata Boonpattararaksa, koji je optužen za klevetu kralja jer je dijelio kontroverzan članak BBC-a, prenosi lokalna internetska stranica Khaosod English.


»Vladat ću pravedno u korist kraljevine i naroda, za sva vremena«, rekao je kralj noseći zlatnu i dijamantu krunu u svojem prvom kraljevskom obraćanju, pod kraljevskim kišobranom na devet razina.