Veliko izvješće

Objavljena top lista najboljih država u ovoj godini: Hrvatsku smjestili negdje između Vijetnama i Filipina

P. N.

Ispitane su mnoge značajke koje su grupirane u devet podgrupa.



Izvješće naziva “2020 Best Countries” rangirao je države prema globalnoj percepciji u smislu brojke kvalitativnih značajki, dojmova koji imaju potencijal pokretanja trgovine, putovanja i ulaganja te izravno utječu na nacionalna gospodarstva. Izvještaj pokriva percepciju za ukupno 73 zemlje.


Model i studiju su razvile konzultantska kompanija BAV Group i Poslovna škola Wharton Pensilvanijskog sveučilišta (The Wharton School of the University of Pennsylvania), posebno profesor David J. Reibstein. 


Ispitane su mnoge značajke koje su grupirane u devet podgrupa koje su naposljetku dovele do kompletne liste. Među kategorije su spadale i nasljedstvo, otvorenost za poslovanje te kvaliteta života. 




Prva tri mjesta ljestvice zauzele su Švicarska, Kanada i Japan. Među prvih deset država našle su se i Njemačka, Australija, Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD, Švedska, Nizozemska i Norveška. 


Hrvatska se smjestila na 44. mjesto i ispred nje se nalazi Vijetnam, a iza Filipini. Hrvatska je opisana kao država kojoj su političke promjene definirale današnje granice.


“Hrvatska se našla na prekretnicama velikih povijesnih pokreta, sa istoka i zapada. Te su političke promjene jedinstveno oblikovale njezine današnje granice koje okružuju Bosnu i Hercegovinu u središnjoj Europi i pružaju se niz Jadransko more nasuprot Italiji. Očaravajuća mediteranska obala se spaja s Dinaridima, nastavljajući sjevernoistočno, do plodne zemlje rijeke Dunav”, stoji u opisu. 


Od naših susjeda, na sedamnaestom je mjestu Italija, Slovenija na pedeset i šestom, a Srbija na pretposljednjem, sedamdeset i drugom mjestu.