Pogrom Židova

Objavila dosad neviđene fotografije strave i užasa Kristalne noći iz obiteljske arhive

Portal Novilist.hr

Foto Twitter Elisheva Avital

Foto Twitter Elisheva Avital

Deveti studenog 1938. simbol je prekida s civilizacijom i potonuća Njemačke u barbarstvo



RIJEKA U noći s 9. na 10. studeni 1938. nacisti su organizirali pogrom Židova diljem Njemačke i Austrije koji je rezultirao stotinama ubijenih Židova i uhićenjem i slanjem njih oko 30 tisuća u nacističke logore smrti. Spaljeno je 177 sinagoga, oskrvnuta židovska groblja te uništeno više od 7.000 trgovina u židovskome vlasništvu.


Toga dana započelo je najmračnije razdoblje ljudske povijesti, holokaust, rekao je predsjednik Koordinacije židovskih općina Hrvatske Ognjen Kraus za Hinu.


U planiranoj akciji, događaju poznatom pod nazivom Kristalna noć, napadani građani i imovina židovskog porijekla i spaljivane sinagoge, čime je počeo sustavni progon Židova u Europi koji su proveli tada režimski nacionalsocijalisti.




»Deveti studenog 1938. simbol je prekida s civilizacijom i potonuća Njemačke u barbarstvo«, rekao je njemački predsjednik, prenosi Hina.


Za 80. obljetnicu Kristalne noći Elisheva Avital na Twitteru je objavila dosad u javnosti neviđene fotografije divljačkog napada na Židove. Na fotografijama se vidi kako nacisti pretresaju i razbijaju židovske domove. Ljudi su prisiljeni čekati u svojim noćnim ogrtačima i pidžamama, a vidljivo je kako nekoliko njih krvari od ozljeda koje su im zadali napadači.


Foto Twitter Elisheva Avital


Foto Twitter Elisheva Avital



Nacisti kradu židovske knjige, koje će kasnije spaliti, uništavaju izloge trgovina, a njihovog bijesa nisu bile pošteđene ni sinagoge, vidljivo je na fotografijama. I sinagogu su zapalili, no ne prije nego li su pokrali sve dragocjenosti koje su mogli naći.


Adolf Hitler za 25. obljetnicu neuspješnog Pivničkog puča iz 1923. godine naložio je ministru propagande Josephu Goebbelsu da organizira jurišne odrede kako bi krenuli uništavati židovsku imovinu i hapsiti Židove.


Foto Twitter Elisheva Avital


Foto Twitter Elisheva Avital




Foto Twitter


Foto Twitter




Sve je trebalo ličiti na spontano nasilje običnih Nijemaca, a da sve prođe nacistički precizno pobrinuo se Gestapo. Hapsili su Židove čija je imovina kasnije uhićena. Procjenjuje se da je te noći na ulicama ubijeno između 90 i 200 židova, ali i neki Nijemci koji su rulji nalikovali na Židove, a uhapšeno ih je oko 30.000. Da bi imali gdje smjestiti uhapšene Židove, nacisti su morali proširiti kapaciete postojećih koncentracijskih logora Dachau, Buchenwald i Sachenhausen. 


Uništeno je više od 7.500 trgovina židovskih vlasnika, a ovaj je pogrom dobio naziv Kristalna noć, upravo po razbijenom staklu izloga židovskih lokala. Nacisti su zaplijenili svu odštetu koju su osiguravajuća društva trebala isplatiti vlasnicima trgovina, a Židovi su kolektivno morali platiti kaznu od jedne milijarde maraka, što je tada iznosilo oko 400 milijuna dolara.