Obilježava se kraj Prvog svjetskog rata: Zvone zvona Notre Dame, svira Marseljeza

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters



PARIZ Zvonima pariške crkve Notre Dame i preletom zrakoplova koji je iza sebe ostavio boje francuske zastave započela je u nedjelju proslava stogodišnjice kraja Prvog svjetskog rata, koja je u Parizu okupila 85 šefova država, vlada i međunarodnih organizacija.


Francuski predsjednik Emmmanuel Macron stigao je oko 11 sati, po aveniji Champs-Elysees, zajedno sa svojim gostima, do Slavoluka pobjede gdje se održava središnja proslava.


Svi su stigli zajedno, u nekoliko autobusa, na stotinjak metara od tog pariškog spomenika a potom su ostatak do njega prešli pješice.




Jedino su američki predsjednik Donald Trump i ruski predsjednik Vladimir Putin stigli u svojoj organizaciji.


Trumpu je pritom pred automobil istrčala žena golih grudi s natpisom Femen, ali je brzo svladana, dok je Putin na Slavoluk pobjede stigao u posljednjem trenutku.


Nakon francuske Marseljeze, Macron je obavio smotru počasnih postrojbi, a potom je zajedno s drugim čelnicima poslušao srednjoškolce koji su čitali izvatke iz svjedočanstava vojnika napisanih 11. studenoga 1918., na dan potpisanog primirja.


Pod posebno podignutom natkrivenom tribinom svečanosti prisustvuju, većina zajedno sa suprugama i supruzima, Trump, Putin, Angela Merkel, Benjamin Netanyahu, Recep Tayyip Erdogan, Justin Trudeau, čelnici UN-a, Europske unije, NATO-a. Među svjetskim čelnicima je i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.


Predsjednik Macron održat će govor, a očekuje se da će osim što će govoriti o prošlosti također iskoristiti priliku da uputi političku poruku o multilateralizmu i suradnji.


Svečanost bi trebala trajati oko sat i pol, a završit će odavanjem počasti Neznanom junaku, zvucima Bolera Mauricea Ravela, te još jednom minutom šutnje koju će prekinuti zvuk trube kojom se označava primirje.