Antisemitizam u Njemačkoj

Novi antisemitski napad u Berlinu: Tukao je čovjeka remenom i vikao – židovski bastarde, jehuda…

Hina

foto. REUTERS

foto. REUTERS

Na snimci snimljenoj mobitelom vidi se jedan arapski mladić koji udarcima remenom napada osobu koja je držala mobitel. Mladić je tom prilikom iznosio uvrede na račun žrtvine nacionalne i vjerske pripadnosti.



BERLIN – Njemačka javnost šokirana je novim antisemitskim napadom koji se u utorak navečer dogodio u Berlinu a nakon što se u srijedu vijest i snimka napada munjevito proširila društvenim mrežama.


Na snimci snimljenoj mobitelom vidi se jedan arapski mladić koji udarcima remenom napada osobu koja je držala mobitel. Mladić je tom prilikom iznosio uvrede na račun žrtvine nacionalne i vjerske pripadnosti.


„Židovski bastarde makni taj mobitel“, rekao je napadač dok je udarao remenom po žrtvi i pritom više puta ponavljao „jahuda“ što na arapskom znači Židov.




Napadača je odvukao jedan mladić iz grupe ali je napadač u jednom trenutku još bacio i praznu bocu prema žrtvi koja ga je pratila.


Tijekom dana se ispostavilo da žrtva uopće nije Židov nego arapski Izraelac koji je nije vjerovao da isticanja židovskih vjerskih obilježja u Berlinu može biti opasno. Tada je zajedno s jednim njemačkim prijateljem stavio židovsku kapicu kipu na glavu i izišao na ulicu.


„Rekao sam: takvo nešto nije moguće u Berlinu. I nekoliko minuta kasnije sam se uvjerio u suprotno“, rekao je mladić za izraelsku televiziju.


Napad se dogodio u četvrti Prenzlauer Berg s pretežito građansko-intelektualnim stanovništvom.


„Da se to dogodilo u Neukoelnu (četvrt s visokim postotkom arapskog stanovništva) ne bih se čudio ali ovdje…“, izrazio je svoje čuđenje mladi Izraelac.


Predsjednik njemačkog vijeća Židova Josef Schuster zatražio je da se napadaču, ukoliko ga policija uhiti, ne sudi samo zbog fizičkog napada.


„Mi moramo saznati koja je pozadina njegovog antisemitizma. Niti jedan čovjek na svijetu se ne rađa kao antisemit“, rekao je Schuster.


American Jewish Committee (AJC) za Njemačku priopćio je kako je ovo samo jedan od mnogih sličnih slučajeva u posljednje vrijeme.


„Mi ne smijemo zatvarati oči pred rastućim antisemitizmom u dijelovima arapske i muslimanske zajednice“, rekla je AJC direktorica Deidre Berger.


Ovaj napad je izazvao lavinu reakcija i kod njemačkih političara koji već neko vrijeme govore kako treba objaviti rat rastućem antisemitizmu posebice među mladim muslimanima u Njemačkoj.


„Antisemitizam je prisutan u svim slojevima društva i protiv njega se moramo boriti svim sredstvima“, rekla je Angele Merkel ovaj slučaj kojeg je okarakterizirala kao „užasan“.


„Nepodnošljivo je da mladi ljudi kod nas bivaju napadani samo zato jer nose kipu na glavi. Židovi se u Njemačkoj nikad više ne smiju osjećati ugroženima“, rekao je njemački ministar Heiko Maas.


Berlinski centar za praćenje antisemitizma je prošle godine zabilježio 18 napada s antisemitskom pozadinom.


Berlinski gradonačelnik Michael Mueller rekao je da Berlin s antisemitizmom nije Berlin u kojem „želimo živjeti“.