Izbgjeglice ginu

Nove tragedije: U dvije pomorske nesreće na Egejskom moru 35 poginulih

Hina

Foto ilustracija

Foto ilustracija

Na jednom brodu s migrantima koji su plovili prema grčkim otocima poginulo je najmanje 11 osoba u moru blizu grada Dikili u pokrajini Izmir, odakle su isplovili prema otoku Lesbos



Najmanje 35 migranata utopilo se u dva brodoloma u Egejskom moru na zapadnoj obali Turske dok su pokušavali doploviti do grčkih otoka, izvijestila je agencija Dogan.


Na jednom brodu s migrantima koji su plovili prema grčkim otocima poginulo je najmanje 11 osoba u moru blizu grada Dikili u pokrajini Izmir, odakle su isplovili prema otoku Lesbos.


Tri putnika uspjela je spasiti turska obalna straža.




U drugoj se tragediji utopilo 24 migranta koji su se također uputili prema Lesbosu kada je njihov brod potonuo kod mjesta Edremit, sjevreno do Dikilija. Spašene su četiri osobe.


Obalne straže pretražuju područje u potrazi za eventualnim preživjelima, dodaje Dogan.


Te nove drame dogodile su se tijekom kratkog radnog posjeta njemačke kancelarke Angele Merkel Ankari koja je u ponedjeljak došla Turke potaknuti da ulože više napora u usporavanju priljeva migranata prema Europi.


Ankara i Bruxelles su u krajem studenoga potpisali akcijski plan kojim se Europa obvezuje s 3 milijarde eura pomoći turskim vlastima za zbrinjavanje migranata u zamjenu za bolju kontrolu turskih granica i borbu protiv krijumčara ljudima. 


Prema zadnjim podacima UN-ova Visokog povjereništva za izbjeglice oko 68.000 migranata uspjelo je od početka godine prijeći Egejsko more i ući u Grčku. U istom tom razdoblju u tom pokušaju poginula su 284 migranta, navodi Međunarodna organizacija za migracije (IMO)