Uspješan test

Nova ruska podmornica u akciji: Pogođena meta udaljene tisuće kilometara

Hina

http://eng.mil.ru

http://eng.mil.ru



Rusija najnaprednija nova nuklearna podmornica prvi put je lansirala interkontinentalni balistički projektil Bulava i pogodila metu udaljenu tisuće kilometara, objavilo je u srijedu ministarstvo obrane.


Test je proveden dok je podmornica klase Borei bila zaronjena u vrijeme napetosti između Moskve i Zapada zbog kontrole oružja koje prati propast povijesnog nuklearnog sporazuma iz razdoblja hladnog rata koje je izazvalo strah od jačanja utrke u naoružanju.


Projektil je lansiran iz Bijelog mora na sjeveru Rusije na krajnje istočnu rusku regiju Kamčatku, navode iz ministarstva obrane.




Podmornica Knez Vladimir prvi je nadograđeni model 955A proizveden u klasi Borei ruskih nuklearnih podmornica s balističkim projektilima.


Njome će se služiti ruska Sjeverna flota krajem ove godine kada se završe sva ispitivanja, uključujući testiranja oružja, rekao je zapovjednik flote, viceadmiral Aleksander Moiseev, a objavila novinska agencija TASS.


Naoružanje Moskve i Washingtona stavljeno je pod kontrolu za vrijeme hladnog rata, ali je kontrola narušena raskidom Sporazuma o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa (INF).


SAD se u kolovozu povukao iz sporazuma koji zabranjuje razvoj projektila kratkog i srednjeg dometa optužujući Moskvu da ga se ne pridržava, što Rusija niječe.


Posljednji važni sporazum o kontroli nuklearnog oružja između Rusije i SAD-a, sporazum ‘Novi početak’, istječe 2021. Njime se ograničava broj strateških nuklearnih bojnih glava koje dvije najveće svjetske nuklearne sile mogu razvijati.