Bolna sjećanja

Njemačke željeznice novom vlaku planirale dati ime Anne Frank, ideja nije baš naišla na odobravanje

Hina

Anna Frank, Foto: annefrank.org

Anna Frank, Foto: annefrank.org

Njemačke željeznice u priopćenju objavljenom u ponedjeljak ističu da "nipošto nisu imale namjeru pogaziti uspomenu na Annu Frank", nego su je htjele "proslaviti"



Plan njemačkih željeznica da superbrzi vlak nazove po Anni Frank “bolan” je za žrtve konclogora, izrazila je u ponedjeljak žaljenje zaklada koja nosi ime židovske djevojčice.


“Povezivanje Anne Frank s vlakom asocira na progon židova i deportacije u Drugom svjetskom ratu”, reagirala je Zaklada Anne Frank na najavu Deutsche Bahna da njezinim imenom nazove jedan od svojih novih superbrzih vlakova.


Takav naziv “ponovo uzrokuje patnju onima koji žive s posljedicama iz tog vremena”, dodala je u priopćenju.




Anne Frank koja se s obitelji sklonila u Amsterdam, umrla je 1945. u logoru Bergen-Belsen, kad joj je bilo 15 godina, nekoliko mjeseci prije kraja Drugog svjetskog rata. Njezin dnevnik, objavljen dvije godine kasnije, prodan je u više od 30 milijuna primjeraka.


Deutche Bahn je uputio javni poziv za prijedloge za pronalaženje imena za svoje superbrze vlakove novog naraštaja (ICE4) koji se u prosincu trebaju pustiti u promet.


Od 19.000 dobivenih prijedloga, ocjenjivački sud u kojemu su i dva povjesničara, izabrao je 25 imena osoba koje su obilježile njemačku povijest.


Na tom su popisu bivši kancelar Konrad Adenauer, pripadnici pokreta otpora nacizmu Hans i Sophie Scholl te pisac Erich Kaestner.


Njemačke željeznice u priopćenju objavljenom u ponedjeljak ističu da “nipošto nisu imale namjeru pogaziti uspomenu na Annu Frank”, nego su je htjele “proslaviti”.


“Ako smo ovim nekog povrijedili, iskreno nam je žao zbog toga”. Željeznice su obećale da će “ozbiljno shvatiti upućene primjedbe” te da će prihvatiti preporuku židovskih organizacija.