Cenzura

Nema Guardiana, Reutersa, Washington Posta… Kina započela novu kampanju ‘čišćenja’ interneta

Hina

Foto: Gerd Altmann from Pixabay

Foto: Gerd Altmann from Pixabay



Kina je započela kampanju čišćenja interneta, objavili su državni mediji u srijedu o novom valu cenzure u sklopu kojeg je blokirano još stranih medija i korisničkih računa na društvenim mrežama.


Čišćenje su u svibnju započeli administracija za kibernetski prostor, ministarstvo za informacijske tehnologije, ured za javnu sigurnost i regulator tržišta, a trajat će do kraja godine, piše državna novinska agencija Xinhua.


Kampanjom će se izložiti i kazniti internetske stranice zbog »ilegalnih i kriminalnih aktivnosti«, »neispunjavanja svojih obaveza« poštivanja sigurnosnih mjera ili krađe osobnih informacija, dodaje ta agencija.




Kampanja je uslijedila nakon niza gašenja i blokiranja internetskih stranica i korisničkih profila na društvenim mrežama.


Od prošlog vikenda nisu dostupni mediji poput Washington Posta i Guardiana i time se pridružili i listi blokiranih stranicama među kojima je i Reuters.


Kineski financijski medij Wallstreetcn.com u ponedjeljak je objavio da je ugasio svoju internetsku stranicu i mobilnu aplikaciju na zahtjev vlasti, no nije otkriveno koja pravila je prekršio.


Gase se i profili na društvenim mrežama koji objavljuju politički osjetljiv materijal ili financijske vijesti.Vlasti su u studenom objavile da su ugasile 9,8 tisuća adresa koje su objavljivale senzacionalistički, vulgaran ili politički štetan sadržaj.(Hina) xis ydv>skr<12.06.2019. 17:52:35>res<