Nagrada za izdaju kolega

Najveća slovenska banka nudi “zviždačima” 50.000 eura za prijavu nepravilnosti

Hina

Iako je protiv toga već prosvjedovao sindikat radnika Nove Ljubljanske banke, a i neki bankari smatraju da se radi o neetičkom pristupu, formiranje unutarnje kontrole brani Rok Praprotnik, nekadašnji član vladinog protukorupcijskog povjerenstva



LJUBLJANA – Nagradu od 50.000 eura mogu dobiti oni zaposlenici najveće slovenske banke koji kao “zviždači” prijave kolege zbog poslovnih nepravilnosti posebnoj službi koji su neki već prozvali “unutarnjom policijom”.


Iako je protiv toga već prosvjedovao sindikat radnika Nove Ljubljanske banke, a i neki bankari smatraju da se radi o neetičkom pristupu, formiranje unutarnje kontrole brani Rok Praprotnik, nekadašnji član vladinog protukorupcijskog povjerenstva. On je u NLB-u postavljen na čelo spomenutog odjela, službenog naziva Centar za skladnost poslovanja, a u njemu je 17 zaposlenih.


“Nagradu dobiva samo onaj tko je svojom informacijom spriječio da dođe do veće poslovne štete za banku”, kaže Praprotnik koji tvrdi da slične odjele koji stimuliraju “zviždače” imaju i tvrtke na Zapadu i da je riječ o međunarodnoj praksi.




“Nagrade zviždačima nudi i američki FBI”, izjavio je Praprotnik u razgovoru za Slovensku televiziju, dodavši da ne vidi problem u tome što je ovdje riječ o najvećoj slovenskoj banci koja je u državnom vlasništvu.


“Državna poduzeća moraju biti još odgovornija u zaštiti imovine od moguće štete”, naveo je Praprotnik.


Za sada nema podatka je li visoka nagrada do sada nekome isplaćena, ali je Praprotnikov odjel, otkako je osnovan, policiji posredovao 43 slučaja u kojima se sumnjalo na počinjenje kaznenih djela.


Nekadašnji predsjednik nadzornog odbora NLB-a France Arhar smatra da davanje nagrada za informacije o mogućim poslovnim nepravilnostima nema uporište u zakonu.


“Takva je praksa u bankarstvu nepoznata, a svatko je po zakonu i inače dužan prijaviti nezakonite radnje i to bez novčane nagrade”, kaže jedan od najiskusnijih slovenskih bankarskih stručnjaka.


Sindikat zaposlenih u NLB-u tvrdi da su o nagradama za “zvizdače” doznali tek iz medija, te da su službenici banke ogorčeni zbog takvog nepovjerenja uprave u zaposlene.