Pomilovanja

NOVI NEJASAN POTEZ Trump će pomilovati Muhammada Alija, iako mu je presuda odbačena još 1971.

Hina

Muhammad Ali preminuo je 2016. / Reuters

Muhammad Ali preminuo je 2016. / Reuters

»Sjećanje na njega danas je veoma popularno. Govorim o Muhammadu Aliju. Razmišljam o tome veoma ozbiljno«. Ostaje nejasno zašto Trump razmišlja o pomilovanju tog boksača kad mu je presuda odbačena



WASHINGTON Američki predsjednik Donald Trump otkrio je u petak da razmišlja o pomilovanju oko tri tisuće ljudi prema kojima se možda »nepravedno postupalo«, uključujući bivšeg boksačkog šampiona Muhammada Alija.


»Imamo tri tisuće imena. Provjeravamo ih. Od tri tisuće imena, prema mnogima od njih se nepravedno postupalo«, rekao je Trump novinarima u Bijeloj kući prije no što je otputovao na susret država G7 u Kanadi. U nekim slučajevima su dane »daleko preduge kazne«, dodao je.


Naglasio je kako razmišlja i o pomilovanju Alija koji je preminuo 2016. godine. Taj je boksač 1967. odbio regrutiranje u američku vojsku, pozivajući se na priziv savjesti, zbog čega je dobio pet godina u zatvoru. Nikad nije bio pritvoren jer je njegov slučaj bio pod žalbom, a 1971. je američki vrhovni sud odbacio tu presudu.




»Mislim i na nekoga koga vi svi dobro znate, a prošao je kroz mnogo toga i tada nije bio veoma popularan«, rekao je američki predsjednik.


»Sjećanje na njega danas je veoma popularno. Govorim o Muhammadu Aliju. Razmišljam o tome veoma ozbiljno«.


Ostaje nejasno zašto Trump razmišlja o pomilovanju tog boksača kad mu je presuda odbačena.