Srozavanje radničkih prava

Macron ne popušta pred stotinama tisuća prosvjednika, želi da Francuzi rade dvije godine više

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Pregovori sindikata i premijera Edouarda Philippea nastavit će se u petak. Radikalni sindikati traže od vlade da odustane od prijedloga, dok je najveći francuski sindikat, reformistički CFDT, otvoren za jedinstvenu mirovinsku shemu, ali je poručio kako je povećanje dobne granice »prelazak crvene linije«



PARIZ – Francuska vlada ne popušta pred zahtjevima sindikata te je u petak uključila u prijedlog zakona spornu klauzulu kojom se povećava dob za odlazak u punu starosnu mirovinu sa 62 na 64 godine, dok postoje znakovi da višetjedni ulični prosvjedi protiv mirovinske reforme gube na snazi.


Vlada želi zamijeniti 42 mirovinske sheme jednim univerzalnim bodovnim sustavom i povisiti dobnu granicu za odlazak u punu mirovinu sa 62 na 64 godine, zbog čega su francuski sindikati organizirali masovne prosvjede koji traju nekoliko tjedana.


Vlada će poslati prijedlog zakona odjelu za mirovinsko osiguranje u petak, koji će dati svoje mišljenje.




Prema prijedlogu zakona dob za punu starosnu mirovinu povećava se na 64 za osobe rođene 1965. i ranije.


Prema prijedlogu i dalje se može ići u mirovinu sa 62 godine, ali radnici koji se odluče tada umiroviti neće dobiti maksimalan iznos mirovine. Ako Macron uspije progurati zakon postat će prvi poslijeratni francuski vođa koji je uzdrmao mirovinski sustav.


Pregovori sindikata i premijera Edouarda Philippea nastavit će se u petak.


Radikalni sindikati traže od vlade da odustane od prijedloga, dok je najveći francuski sindikat, reformistički CFDT, otvoren za jedinstvenu mirovinsku shemu, ali je poručio kako je povećanje dobne granice »prelazak crvene linije«.


Stotine tisuća ljudi prosvjedovalo je u gradovima širom Francuske u četvrtak, ali je odaziv bio manji nego na prijašnjim prosvjedima.