Epidemija

Koronavirus: udvostručio se broj zaraženih u Britaniji

Hina

Reuters

Reuters

Velika Britanija je u ponedjeljak objavila kako se broj zaraženih koronavirusom na njezinom teritoriju udvostručio, na osam slučajeva od kojih su dva zdravstveni radnici



LONDON Velika Britanija je u ponedjeljak objavila kako se broj zaraženih koronavirusom na njezinom teritoriju udvostručio, na osam slučajeva od kojih su dva zdravstveni radnici, a vlada je proglasila tu bolest ozbiljnom i neposrednom prijetnjom i omogućila veće ovlasti liječnicima za izolaciju zaraženih. 


Uzbuna oko bolesti koja je u prosincu izbila u gradu Wuhanu u Kini pojačana je brzim širenjem i nepoznanicama o smrtnosti i o tome koliko je zarazna.


Virus je dosad ubio više od 900 ljudi, većinom u Kini. Proširio se na još najmanje 27 država i teritorija, a jedina dva smrtna slučajeva izvan središnje Kine zabilježena su u Hong Kongu i na Filipinima. U Britaniji je od ponedjeljka osam slučajeva, piše BBC. 




Četiri nova zabilježena su u ponedjeljak kod pojedinaca koji su bili u kontaktu s britanskim pacijentom u Francuskoj. Vlada prati je li se bolest preko njih potencijalno proširila i na druge pojedince. 


“Znamo da su danas objavljeni slučajevi međusobno povezani”, objavila je Yvonne Doyle, medicinska direktorica Agencije za javno zdravstvo Engleske (PHE). 


“Dvoje zaraženih su zdravstveni radnici”, dodala je. 


“Čim su identificirani savjetovali smo im izolaciju kako bi se kontakt s pacijentima smanjio na minimum. Sada hitno radimo na tome da identificiramo sve pacijente i druge zdravstvene radnike koji su bili u bliskom kontaktu s njima. U ovom trenutku vjerujemo da je riječ o malom broju”.


BBC prenosi kako je ambulanta na jugu južnog grada Brightona privremeno zatvorena jer je kod jednog od zaposlenika potvrđen koronavirus. 


Ministar zdravlja Matt Hancock proglasio je virus “ozbiljnom i neposrednom prijetnjom javnom zdravlju”, čime su liječnici dobili veće ovlasti za izolaciju stanovništva. 


Istaknuo je kako je vlada zauzela strog pristup i sve potrebne mjere opreza kako bi se zajamčila javna sigurnost, no da se stav zdravstvenih službi o opasnosti za javnost nije promijenio, te da je ona i dalje “umjerena”.