Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 1
Sutra: 4° 4° 1
20. siječnja 2020.
Protiv rata

Kongres donio važnu odluku, koja onemogućuje Trumpu da napadne Iran bez njihovog odobrenja

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 13. srpanj 2019. u 7:30 2019-07-13T07:30:07+02:00

Inicijativi je prethodilo naglo pooštravanje napetosti između SAD-a i Irana, uključujući navode o napadima snaga povezanih s Teheranom na tankere, i nedavno rušenje američkog drona

Zastupnički dom američkog Kongresa izglasao je u petak mjeru koja predsjedniku Sjedinjenih Država onemogućuje pokretanje vojnih napada na Iran bez kongresnog odobrenja.

Mjera je izglasana s 251 glasom 'za' i 170 'protiv', i to kao amandman na godišnji prijedlog zakona o obrani, pri čemu se oko 25 republikanaca pridružilo demokratskoj većini. Ostaje nejasno kako će mjera proći u Senatu, u kojemu republikanci imaju većinu, nakon što je tamo sličan pokušaj nedavno propao.

Ovlasti američke administracije u slučaju odgovora na iranski napad ostaju nepromijenjene.

»Amerikanci su se ujedinili oko toga da moramo izbjeći rat s Iranom«, rekao je Ro Khanna, demokrat i jedan od sponzora mjere u Zastupničkom domu.

Inicijativi je prethodilo naglo pooštravanje napetosti između SAD-a i Irana, uključujući navode o napadima snaga povezanih s Teheranom na tankere, i nedavno rušenje američkog drona.

Želeći navesti vladu u Teheranu da promijeni svoju vanjsku politiku, SAD se prošle godine povukao iz nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015., te zemlji nametnuo čitav niz sankcija.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.