Kineski div Huawei ide dalje: Španjolski gradovi će od subote među prvima u Europi imati brzu 5G mrežu

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS



MADRID – Kineski div telekomunikacija Huawei uvest će 5G uslugu u nekoliko španjolskih gradova u subotu, pa će Španjolska biti jedna od prvih europskih zemalja s iznimno brzom mobilnom mrežom.


Vodafone Espana 5G mrežu nove generacije uvest će u 15 gradova 15. lipnja, a u suradnji s kineskom kompanijom, najavio je ovog tjedna izvršni direktor te tvrtke Antonio Coimbra.


Osim toga, švedski Ericsson osigurat će hardvere za podatkovnu mrežu.




Huawei je vodeći pružatelj mobilnih mreža, pogotovo u Europi. Washington je tu tehnološku kompaniju prošlog mjeseca stavio na crnu listu kompanija čije je poslovanje s američkim partnerima strogo kontrolirano.


SAD optužuje Huawei da potpomaže špijuniranje kineskih vlasti, te je pritisnuo druge zapadne zemlje da ne koriste tehnologiju te kompanije.


Stavljanje Huaweija na crnu listu utjecalo je na prodaju pametnih telefona u Njemačkoj, rekao je u utorak zamjenik direktora njemačke podružnice Huaweija David Wang za dnevnik Rheinischen Post.


Dodao je kako su potrošači zabrinuti da neće moći pristupiti novim ažuriranjima Googleovog operativnog sustava Android.


Ograničenje na Android operativnom sustavu trebalo bi započeti na Huaweijevim pametnim telefonima sredinom kolovoza.


Wang je rekao kako Huawei pretpostavlja da će pomoći u izgradnji 5G mreže u Njemačkoj.


„Trenutno isporučujemo mrežne elemente za proširenje LTE mreže Deutsche Telekoma, Vodafone Deutschlanda i Telefonica Deutschlanda. Pretpostavljamo da ćemo surađivati s te tri kompanije i po pitanju 5G mreže”, izjavio je Wang.