Dodijeljene 54 putovnice strancima

Kako je bivša premijerka Tajlanda, osuđena za korupciju, postala državljankom Srbije

Hina

Reuters

Reuters

Prema pisanju „Nedeljnika“, u odluci Vlade se, birokratskim rječnikom, kaže kako je Shinawatra postala Srpkinjom temeljem članka 19. Zakona o državljanstvu, koji određuje da se državljanstvo dodjeljuje jer bi to „predstavljalo interes za Republiku Srbiju“



BEOGRAD Tko sve od stranaca ima putovnicu Srbije i kako je do nje došao jedna je od tema dana u četvrtak u srbijanskim elektroničkim medijima nakon što je „Nedeljnik“ objavio da je samo u 2018. vlada dodijelila čak 54 putovnice strancima, među njima bivšoj premijerki Tajlanda Yingluck Shinawatri, osuđenoj na pet godina zatvora zbog korupcije.


Shinawatra je postala je državljankom Srbije na sjednici Vlade 27. lipnja, a rješenje o njezinu upisu u srpsko državljanstvo potpisala je premijerka Ana Brnabić i odluka je objavljena u Službenom glasniku dan nakon odluke Vlade, 28. lipnja, navodi list.


Prema pisanju „Nedeljnika“, u odluci Vlade se, birokratskim rječnikom, kaže kako je Shinawatra postala Srpkinjom temeljem članka 19. Zakona o državljanstvu, koji određuje da se državljanstvo dodjeljuje jer bi to „predstavljalo interes za Republiku Srbiju“.




„Nedeljnik“ tvrdi kako ima mnogo nepoznanica o tome kako je Shinawatra dobila državljanstvo Srbije – ne zna se je li dolazila u Srbiju i jesu li joj uručeni putovnica i osobna iskaznica, niti je poznato tko ju je predložio za državljanstvo, jer samo na službeni prijedlog nekog ministarstva Vlada Srbije može odlučivati o prijemu u državljanstvo.


List podsjeća i da je „lokacija na kojoj se nalazi Shinawatra misterij“, otkako je pobjegla iz Tajlanda, neposredno prije izricanja presude u procesu zbog korupcije u programu za subvencioniranje proizvodnje riže.


U vrijeme dok je obnašala dužnost premijerke Tajlanda, Shinawatra nikada nije posjetila Srbiju, niti je zabilježen neki njezin susret bilo s kojiim srbijanskim dužnosnikom, piše „Nedeljnik“, navodeći da je od zemalja regije posjetila samo Crnu Goru 2013. godine, nekoliko godina nakon što je njezin brat Thaksin dobio crnogorsko državljanstvo.


Thaksin Shinawatra, također osuđen za korupciju, izbjegao je zatvorsku kaznu „svojevoljnim izgnanstvom“, a svjetskoj javnosti poznat je i kao nekadašnji vlasnik engleskog nogometnog kluba Manchester City, kojeg je prodao 2008. godine šeiku iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Mansuru bin Zayed el Nahjanu.


Upravo u toj vezi, prema tvrdnjama „Nedeljnika“, mogao bi biti skriven razlog kako su Shinawatre – Thaksin i njegova sestra, dobili državljanstva Crne Gore i Srbije.


Naime, veze prinčevske obitelji Bin Zayed, poglavito prijestolonasljednika Abu Dabija, Muhameda bin Zayeda, rođenog brata vlasnika Manchester Citiya, sežu do dvije vodeće političke figure u Crnoj Gori i Srbiji – do predsjednika Mila Đukanovića i Aleksandra Vučića.


Prema pisanju „Nedeljnika“, tijekom 2017. donijeta su 24 rješenja Vlade  Srbije o prijemu stranaca u državljanstvo, dok ih je 2016. bilo 18.


Tako su, među ostalim, na popis državljana Srbije dospjele i kontroverzne osobe poput Muhameda Dylana, pripadnika palestinskog Fataha te njegovih partijskih sudrugova Samira el Masharavija i Sufiana Abu Zeyida.


Putovnicu Srbije ima i Noha Elbadawy, senior partner u Institutu za globalne promjene bivšeg britanskog premijera Tonya Blaira, zatim Carlos Eduard Sanchez, vlasnik brazilske firme EMS, koja je jedan od novih vlasnika farmaceutske tvrtke Galenika, kao i Uwe Zirbes, vlasnik agencije za konzalting GCI-Unit, navodi „Nedeljnik“.