Mostarske liske

KONCERT PODRŠKE OPTUŽENIMA ZA ZLOČIN: Organizatori ne odustaju. Inzko: To je ravno veličanju ratnog zločina

Hina

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Za Upravni i odbor PIC-a organiziranje takvog skupa ravno je veličanju ratnih zločina. »Potpuno smo jasno osudili taj događaj i na sve smo apelirali da izbjegavaju takva zbivanja«, kazao je Inzko.



MOSTAR– Organizatori koncerta potpore šestorici nekadašnjih čelnika Herceg-Bosne koji se nalaze u Den Haagu istaknuli su u srijedu kako nekadašnje dužnosnike smatraju nepravedno optuženima te su poručili da se na skupu zakazanom za četvrtak neće dopustiti provokacije i isticanje obilježja kojima se vrijeđa druge.


»Ovo je skup potpore nepravedno osuđenima i optuženima. Ovaj je događaj potekao iz naroda i nema drugih konotacija. To je potpora hrvatskog naroda uznicima u Den Haagu koji su zadužili ovaj narod«, rekao je na konferenciji za novinare u Mostaru predsjednik udruge Hrvatsko srce nade Luka Proleta.


Udruga Hrvatsko srce nade zajedno s Odjelom za branitelje Hrvatskog narodnog sabora organizira koncert potpore na kojemu će nastupiti i hrvatski pjevač Marko Perković Thompson, što je izazvalo žestoke osude bošnjačke javnosti, a održavanje skupa osudilo je i Vijeće za provedbu mira u BiH (PIC) koje se brine za nadzor provedbe mirovnog sporazuma u zemlji.




Proleta ja pojasnio kako koncert koji se u četvrtak organizira na stadionu Hrvatskog športskog kluba Zrinjskog nema politički karakter te da će policija i zaštitari onemogućiti izgrede ili isticanje neprimjerenih obilježja.


»Kao Udruga unaprijed se ograđujemo i osuđujemo svaki takav čin. U dogovoru smo s MUP-om da ukoliko primijete takve pojedince ili grupe ljudi, da ih udalje sa skupa«, dodao je Proleta.


Voditelj Odjela za branitelje pri HNS-u BiH Slavko Marin istaknuo je kako je skup potpore šestorici dužnosnika Herceg Bosne organiziran kako bi im se pomoglo da dokažu nevinost i odbace optužbe kojim se Hrvate nastoji kolektivno povezati s udruženim zločinačkim pothvatom.


Komentirao je i priopćenje PIC-a tvrdeći da su organizatori koncerta na istome tragu.


»Obavještavamo da to nije skup inata, prkosa, nego skup domoljuba, pomoći ljudima u nevolji koji se brane«, rekao je Marin.


Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko rekao je u srijedu kako je Upravni odbor PIC-a odlučno osudio najavu organiziranja koncerta u Mostaru 8. lipnja koji bi trebao biti upriličen »u znak potpore hrvatskim uznicima u Den Haagu« odnosno šestorici nekadašnjih čelnika Herceg-Bosne koji čekaju pravomoćnu presudu po optužnici za ratne zločine.


Za Upravni i odbor PIC-a organiziranje takvog skupa ravno je veličanju ratnih zločina. »Potpuno smo jasno osudili taj događaj i na sve smo apelirali da izbjegavaju takva zbivanja«, kazao je Inzko.


Dodao je kako se ratne zločine ne smije nijekati podsjetivši na način na koji se, primjerice, prema tome odnosi Njemačka. »To su europski standardi i toga se treba pridržavati«, kazao je Inzko.