Diskriminacija

Još uvijek postoje “šefovi dinosauri”: Svaki deseti odbit će zaposliti trudnicu ili ženu koja planira postati majka

P. N.

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Brojka muških menadžera ili rukovoditelja koji imaju takav pogled, posljednjih je godina malo opala, stoji u izvješću.



Više od deset posto poslodavaca oklijeva zaposliti ženu za koju smatraju da će možda ostati trudna. MSN prenosi da, prema novoj studiji, imamo realan dokaz da još uvijek postoje “stari šefovi”, ili kako su ih stručno nazvali “šefovi dinosauri”.


Istraživanje koje je napravila fondacija “Young Women” ukazuje na to da su muški menadžeri nesigurniji prilikom zapošljavanja žena koje će možda u budućnosti ostati trudne, od ženskhi menadžera.


Brojka muških menadžera ili rukovoditelja koji imaju takav pogled, posljednjih je godina malo opala, stoji u izvješću.




Joe Levenson (Young Women’s) kaže: “Ohrabrujuće je što trenutno manje šefova kaže da bi se dvoumili oko zapošljavanja žene koja bi mogla ostati trudna, nego što je to bio slučaj prije. No, svejedno, ovdje više ne moma mjesta za ‘šefove dinosaure’ koje još uvijek nalazimo na mnogim mjestima. Oni nepravedno izbjegavaju žene kada je riječ o zapošljavanju i promociji, pri čemu krše i zakon”, prenosi MSN.


Anekta je obuhvatila 800 zaposlenika, a zaključuje se da jedan na njih sedam, vjeruje da bi njihova kompanija uzela u obzir je li žena trudna (ili već ima djecu), te na temelju toga odlučila oko njezinog napredovanja u firmi, iako je to protuzakonito.