Velika Britanija ne popušta

Johnson odbacio zahtjev za škotskim referendumom o neovisnosti

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

»Novi referendum o neovisnosti nastavio bi političku stagnaciju kakvu je Škotska proživjela zadnje desetljeće... vrijeme je da svi zajedno radimo na jedinstvenosti Ujedinjene Kraljevine«, rekao je



LONDON – Britanski premijer Boris Johnson napisao je škotskoj premijerki Nicoli Sturgeon u utorak da odbacuje njezin zahtjev za održavanjem još jednog referenduma o neovisnosti Škotske.


Referendum se ne može održati bez pristanka britanske vlade i zato je u prosincu Sturgeon pozvala Johnsona da počnu pregovarati o prijenosu s Londona na Edinburgh ovlasti za održavanje referenduma.


»Ne mogu pristati ni na kakav zahtjev za prijenos ovlasti koje bi vodile novim referendumima o neovisnosti«, napisao je Johnson u pismu koje je postavio na Twitter.




Referendum iz 2014. kojim su Škoti s 55 prema 45 posto glasali za ostanak u Ujedinjenoj Kraljevini bio je dovoljan, dodaje Johnson.


»Novi referendum o neovisnosti nastavio bi političku stagnaciju kakvu je Škotska proživjela zadnje desetljeće… vrijeme je da svi zajedno radimo na jedinstvenosti Ujedinjene Kraljevine«, rekao je.


Sturgeon tvrdi da referendum iz 2016. kojim su Britanci izglasali izlazak iz Europske unije što se očekuje 31. siječnja, jamči Škotskoj pravo na novi referendum o neovisnosti jer su se Škoti nadmoćno izjasnili za ostanak u Europskoj uniji.


Ankete govore da bi Škoti, ako bi se raspisao novi referendum, ponovno tijesnom većinom odbacili neovisnost iako je Škotska nacionalna stranka koju vodi Sturgeon dobila 48 od 59 mjesta na britanskim parlamentarnim izborima prošli mjesec, što je porast u odnosu na rezultate 2017.


Sturgeon je odgovorila Johnsonu da je očekivala takav odgovor. »Iako vaš odgovor ne iznenađuje – zapravo smo i mislili da će biti takav – on ne stoji«, izjavila je Sturgeon.


»Politički je neodrživo da bilo koja vlada u Londonu stoji na putu pravu naroda Škotske da odluči o vlastitoj budućnosti i da (London) pokušava blokirati jasan demokratski mandat za referendum o neovisnosti«.


Najavila je da će škotska vlada izraditi niz mjera idući mjesec i tražiti od škotskog parlamenta potporu za održavanje novog referenduma.»Demokracija će pobijediti«, ustvrdila je.