Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 1n
Sutra: 4° 4° 1n
21. siječnja 2020.
Prisilni seks

Jedna od šesnaest žena doživjela seksualni napad "sive zone"

FOTO/Pixabay
FOTO/Pixabay
Autor:
Objavljeno: 20. rujan 2019. u 20:53 2019-09-20T20:53:00+02:00

Američko istraživanje pokušalo je rasvijetliti rasprostranjenost seksualnih napada iz tzv. "sive zone", a sudjelovalo je preko 13,300 žena iz SAD-a starosti između 18 i 45 godina.

Teško je još uvijek procijeniti koliko su učestali seksualni napadi na žene s obzirom da se oni nedovoljno prijavljuju. Nažalost, puno je i onih napada koji pripadaju tzv. "sivoj zoni", a to su prisilni seks i silovanje partnera koji gotovo uvijek ostaju skriveni "pod tepih".

Američko istraživanje iz JAMA Internal Medicine pokušalo je rasvijetliti rasprostranjenost tih seksualnih napada, a rezultati su zapanjujući, objavljuje Rolling Stone. U istraživanju je sudjelovalo preko 13,300 žena iz SAD-a starosti između 18 i 45 godina, a ispitane su u razdoblju od 2011. do 2017. godine.

Verbalno i fizičko nasilje

Čak jedna od 16 žena, odnosno njih oko 6%, izjavilo je da njihov prvi seksualni odnos nije bio konsenzualan odnosno smatra se prisilnim seksualnim činom.

Više od polovice – njih 56%, rekle su kako su bile verbalno natjerane na seks, dok je 25% bilo izloženo i fizičkom nasilju. Istraživanje se fokusiralo i na dob djevojaka i posljedice tog čina, pa je tako dokazano kako je većina imala tek oko 15 godina kada se dogodio prisilni prvi seksualni odnos, a nažalost mnoge su nakon toga imale probleme s menstruacijom i zlouporabom droga, kao i neželjenom prvom trudnoćom.

- Postojeća istraživanja nemaju velik broj sudionika i podaci nisu uvijek reprezentativni na nacionalnoj razini. Ovo je prvo istraživanje u SAD-u koje je procijenilo utjecaj ovog posebno traumatiziranog oblika seksualnog napada, naglasila je za Rolling Stone dr. Laura Hawks, glavna autorica ove studije.

Depresija i tjeskoba

Posljedice seksualnog napada kao što su depresija, tjeskoba, PTSP ili zlouporaba droga nažalost ne iznenađuju te su one već i potvrđene različitim istraživanjima, a ovom studijom dodani su i problemi s bolnim zdjeličnim ili ginekološkim stanjima kasnije u životu.

Iz studije naglašavaju kako bi broj zlostavljanih žena zasigurno bio još veći kada bi bile ispitane i one preko 45 godina. U svijetu je trenutno aktivan pokret #MeToo koji je zaslužan za podizanje nacionalne svijesti o seksualnom napadu, a on je i doprinio tome da se žene osjećaju sigurnije u otkrivanju napada i dobivanju stručne pomoći.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.