Jedinstvena vojska: EU će potpisati sporazum o zajedničkoj obrani

Hina

Reuters

Reuters



 Najmanje 20 zemalja članica EU-a potpisat će idućeg tjedna sporazum o zajedničkoj obrani, koju promoviraju Francuska i Njemačka i koji će omogućiti financiranje i razvoj zajedničke vojske, kao znak jedinstva nakon odluke Britanije da izađe iz Unije.


Nakon višegodišnjeg smanjenja vojnih proračuna i oslanjanja na SAD u NATO-u, Francuska i Njemačka nadaju se da će sporazum, koji bi trebao biti potpisan 13. studenog u Bruxellesu, snažnije povezati europske države u obrambenu suradnju koja uključuje i vojnike i naoružanje.


Trajna strukturirana suradnja (PESCO) mogla bi biti najveći skok u europskoj obrambenoj politici u posljednjih nekoliko desetljeća te gospodarske i trgovinske veze između zemalja članica nadopuniti snažnijom vojskom.


No, Pariz i Berlin ne slažu se u potpunosti oko toga što bi zapravo trebale činiti zemlje koje bi sporazum pravno obvezivao, kažu europski diplomati.Francuska želi da uža skupina država osigura novac i opremu za PESCO, kao i veću spremnost za intervencije u inozemstvu.Njemačka sporazum želi proširiti i učiniti ga inkluzivnijim, zbog čega bi PESCO mogao biti manje učinkovit, kažu neki stručnjaci. Ulazak u pakt dosad su najavile Francuska, Njemačka, Španjolska i još 16 članica EU-a. Neke druge zemlje, poput Danske, Portugala, Malte i Irske, tek se trebaju javno očitovati.No, sasvim je sigurno da neće sudjelovati Velika Britanija koja izlazi iz EU-a nakon referenduma u lipnju 2016.