Novi zakon

Je li ovo početak kraja sadašnjeg modela prekarnog rada (ali i tvrtki poput Ubera)

Hina

Ilustracija: Foto: Free-Photos from Pixabay

Ilustracija: Foto: Free-Photos from Pixabay

Zakon će utjecati na kompanije poput Ubera i Lyfta, s obzirom na procjene da bi njihovi troškovi mogli porasti i do 30 posto budu li morale prekarne zaposlenike tretirati kao standardno zaposlene radnike, piše BBC



Senat američke savezne države Kalifornije usvojio je važan zakon o pravima prekarnih radnika, koji će im ubuduće jamčiti plaćeni godišnji odmor i naknadu za bolovanje.


Kalifornijski su zakonodavci zapravo dali zakonski okvir prošlogodišnjoj odluci vrhovnog suda, prema kojoj poslodavci moraju tretirati radnike kao punopravne zaposlenike ako su sastavni dio njihova poslovanja odnosno ako im uprava daje radne zadaće.


Zakon će utjecati na kompanije poput Ubera i Lyfta, s obzirom na procjene da bi njihovi troškovi mogli porasti i do 30 posto budu li morale prekarne zaposlenike tretirati kao standardno zaposlene radnike, piše BBC.




Dvije su kompanije udružile snage kako bi lobirale protiv proširivanja prava prekarnih radnika. Predložili su zajamčenu minimalnu plaću od 21 dolar po satu umjesto zakonom predviđenih velikih promjena.


Njihovo obećanje nije bilo dovoljno za kalifornijski Senat i očekuje se da će guverner Gavin Newsom uskoro potpisati zakon. Odluku kalifornijskih zakonodavaca poduprli su i predsjednički kandidati Demokratske stranke Elizabeth Warren, Bernie Sanders i Kamala Harris.


Uber i Lyft predložili su pak da se o pitanju prava prekarnih radnika odlučuje na referendumu. »Mi smo u potpunosti spremni prepustiti ovo pitanje na odlučivanje biračima Kalifornije kako bi se sačuvala sloboda i pristup koji vozači žele i trebaju«, priopćili su iz Lyfta nakon usvajanja zakona.


Poslovni modeli kompanija koje se oslanjaju na prekarni rad već su pod pritiskom. Tako je Uber samo u posljednjem tromjesečju zabilježio gubitak od pet milijardi dolara.