Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
10. prosinca 2019.
Ljubljanski gradonačelnik

Janković pod lupom policije: Kako se njegova tvrtka oslobodila 29 mil. eura duga

Janković pod lupom policije: Kako se njegova tvrtka oslobodila 29 mil. eura duga
Janković pod lupom policije: Kako se njegova tvrtka oslobodila 29 mil. eura duga
Autor:
Objavljeno: 18. rujan 2019. u 22:40 2019-09-18T22:40:59+02:00

Slovenska policija potvrdila je u srijedu da ispituje okolnosti otpisa visokih dugova tvrtke u vlasništvu obitelji  ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića, što zadnjih tjedana potiče mišljenja da se radilo o zloporabi zakona koji inače manjim poduzetnicima omogućuje da se riješe potraživanja i ne završe u stečaju.

U izjavi za javnost policija je navela da provjerava "određene okolnosti" vezane na postupak prisilnog poravnanja  tvrtke Holdinga Elekta  i način na koji se ona oslobodila duga od 29 milijuna eura, te da će poduzeti odgovarajuće postupke ako utvrde razloge za sumnju u počinjenje kaznenog djela.

Okružni sud u Ljubljani najprije je potvrdio postupak tzv. pojednostavljenog  prisilnog poravnanja kojim su Elekti otpisani dugovi u visini 29 milijuna eura, ali je nakon žestokih političkih reakcija da se možda radi o manipulaciji zakonom koja upozorava na nejednakost građana na rješenje je uložena žalba, pa ono nije pravomoćno, prenose slovenski mediji.

Osnivač tvrtke Elekta  je nekadašnji direktor Mercatora i utjecajni ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković koji je na toj dužnosti već 13 godina, a sada njome upravlja njegov sin Damjan koji je proglasio i osobni stečaj.

Kako piše portal Siol.net, profesionalna udruga slovenskih bilježnika povela je u vezi s tim i postupak protiv bilježnika Mire Košaka koji je za vlasnike Elekte posredovao u postupku osiguranja dokumentacije poravnanju na sudu, a zadnjih je dana na aferu u vezi s Jankovićevom obiteljskom tvrtkom bilo više negativnih reakcija i u politici, posebno među oporbom.

Budući da je zakon koji je tvrtci u vlasništvu Jankovićeve obitelji omogućio brisanje visokih dugova ministrica pravosuđa Andreja Katić najavila je izmjene zakona koji se odnose na utvrđivanje insolventnosti, kako bi se spriječile moguće zloporabe.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.