Borba s koronavirusom

Italija u stabilizaciji, Francuzi dižu vojsku: “Tek smo na početku, ali izdržat ćemo”

Hina

REUTERS

REUTERS

Tijekom operacije "Elastičnost" mobilizirat će se vojne snage za pomoć stanovništvu u borbi protiv epidemije.



Broj novih zaraženih koronavirusom u Italiji je u padu četvrti dan zaredom, što ukazuje na stabilizaciju krivulje epidemije. 


Razmjeri epidemije u Italiji su najgori u svijetu. Sada je ondje aktivno 57,5 tisuća slučajeva. 


Međutim, od rekordna 4821 novog slučaja koliko ih je bilo u subotu, u nedjelju je taj broj iznosio 3957, u ponedjeljak 3780, u utorak je dnevni skok iznosio 3612, a u srijedu 3491. 




“Očito smo u stabilizacijskoj fazi zaraze”, kazao je dužnosnik Civilne zaštite Agostino Miozzo.  


“Ako želimo da se krivulja epidemije stabilizira i zatim počne padati, apsolutno je nužno održati socijalno distanciranje”, dodao je. 


Sadašnjica je i dalje crna. U srijedu je umrlo 683 ljudi pa je ukupan broj žrtava koronavirusa narastao na 7503. 


Oporavilo se ukupno 9362 ljudi, a broj pacijenata na intenzivnoj njezi, što je podatak koji je pomno prati zbog manjka kreveta, narastao je danas za samo 2,9 posto, na 3489 pacijenata. 


Talijanska epidemija koncentrirana je u Lombardiji, ali raste zabrinutost da bi moglo doći do eskalacije na jugu, posebno ako se ondje neće pridržavati strogih mjera. 


“Idućih deset dana ovdje će biti pakao. Na rubu smo dramatičnog širenja zaraze”, rekao je predsjednik regije Kampanije Vicenzo de Luca. 


U Kampaniji je gusto naseljeni Napulj. Njegov gradonačelnik optužuje vladu da nije isporučila ključnu opremu, poput respiratora, maski i ostale medicinskih potrepština nužnih da se izbjegne “tragedija” u regiji. 


Cijela Italija je u karanteni koja službeno istječe 3. travnja, ali čak i ako broj novih zaraženih nastavi padati gotovo nitko ne očekuje da će stroge mjere kretanja uskoro biti ukinute. 


U Francuskoj umrla 231 osoba, predsjednik uključuje vojsku


Francuska, koja je u srijedu potvrdila 231 smrt od koronavirusa što je najveće  povećanje u odnosu na prethodna dva dana, objavila je da uključuje vojsku u pomoć stanovništvu protiv suzbijanja epidemije. 


Porast umrlih iznosi 21 posto u odnosu na prethodna dva dana, objavile su zdravstvene vlasti.


Uz 231 umrlih između utorka i srijede i ukupno 1331 smrti izazvane covidom-19, Francuska je treća zemlja na svijetu koja je zabilježila najviše smrtnih ishoda u 24 sata iza Španjolske i Italije.


Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je u srijedu pokretanje vojne operacije približavanjem vrhunca epidemije novog koronavirusa u zemlji. Tijekom operacije “Elastičnost” mobilizirat će se vojne snage za pomoć stanovništvu u borbi protiv epidemije.


Operacija “Elastičnost” će biti u potpunosti posvećena pomoći i podršci stanovništvu, kao i pomoći javnoj službi u borbi protiv epidemije.


U sklopu te operacije odmah će na jugu Indijskog oceana biti raspoređen amfibijski nosač helikoptera Mistral i početkom travnja nosač helikoptera Dixmunde će biti pozicioniran u području francuske Gvajane kao podrška našim prekomorskim teritorijima, najavio je predsjednik.


“Jedinstvo i hrabrost će nam omogućiti pobjedu. Tek smo na početku, ali izdržat ćemo”, rekao je i ponovio nekoliko puta da “vode rat”.