Spolni odgoj

Istraživanje UN-a: “Dijeljenje kondoma po školama je prevencija od spolnih bolesti, a ne poticaj na seks”

P. N.

Photo/Pixabay

Photo/Pixabay

Istraživanje tvrdi da mnogi neopravdano smatraju da dijeljenje kondoma u školama znači da će više mladih stupiti u seksualne odnose. 



Prema velikoj reviziji UN-ovog Populacijskog fonda (UNFPA), davanje kondoma u srednjim školama ne povećava seksualnu aktivnost, niti potiče mlade ljude da imaju spolne odnose u ranijoj dobi. Istraživanje, koje se smatralo najvećim pregledom znanstvene literature o tom pitanju, pokazalo je da uvođenje kondoma u škole smanjuje spolno prenosive infekcije (SPI), prenosi Guardian.


Izvješće preporučuje daljnje istraživanje utjecaja programa kondoma u školama na HIV i trudnoću u tinejdžerskim godinama. Mnoga su istraživanja provedena u bogatim zemljama gdje su takve stope već bile niske ili gdje su tinejdžeri imali pristup drugim oblicima kontrole rađanja, rekli su istraživači. Istraživači su zaključili da kada se “programi kondoma” provode u školama, učenici ih stvaraju naviku koristiti, što doprinosi seksualnom zdravlju.


“Ako se takve sheme uvedu u zemlje u kojima se studenti suočavaju s većim rizikom od HIV-a i rane trudnoće, koristi će vjerojatno biti još veće”, rekla je Bidia Deperthes, viša savjetnica za prevenciju HIV-a UNFPA-e., za Guardian.




Broj adolescenata koji žive s HIV-om porastao je za trećinu između 2005. i 2016. godine. AIDS je vodeći uzrok smrti među mladima u dobi od 10-24 godina u Africi, a drugi vodeći uzrok u svijetu.


Strah da će sheme kondoma povećati promiskuitet su pogrešne, dodaje se u studiji. U nekim slučajevima, učenici s pristupom kondomima u školi navode da imaju manje seksualnih partnera. Stručnjaci se nadaju da će ovaj osvrt, objavljen u časopisu Journal of Adolescent Health, potaknuti više vlada da uvedu kondome u školama, kao dio sustava za rješavanje problema s visokim stopama HIV-a, SPI i trudnoće u tinejdžerskoj dobi.


“Mi se borimo za zaustavljanje visokog porasta HIV-a među tinejdžerima i uglavnom među djevojčicama”, rekao je Deperthes. “Sedam od deset mladih koji se zaraze, su djevojke”, dodaje za Guardian.


Zemlje poput Filipina razmotrile su uvođenje kondoma u škole, ali su se suočile s protivljenjem vjerskih vođa i roditelja. “Strategija se ne može samo nametati roditeljima i zajednicama. Morate biti pametni u tome i malo po malo se upuštati u dijalog kako bi napravili promjene”, objašnjava Deperthes. “Pristanak roditelja je vrlo potreban, mi govorimo o mjestima gdje je religija vrlo jaka kada je u pitanju seksualnost tinejdžera.”


U pregledu su razmotrene tri mjere za ispitivanje da li kondomi u školama promiču promiskuitet: seksualna aktivnost, broj seksualnih partnera i dob seksualne inicijacije. Zaključeno je da takvi programi nisu doveli do povećanja u prve dvije mjere. Programi kondoma u školama također nisu poticali mlade ljude da se seksaju u ranijoj dobi, prema pregledu, koji je uključivao 29 članaka iz sedam zemalja, a producirao ih je UNFPA i stručnjaci na sveučilištima Harvard i Yale.


“Takvi bi programi trebali biti uvedeni uz sveobuhvatni program spolnog obrazovanja u školama”, dodao je Deperthes. “Otkrili smo da kada osiguravate kondome u školama, utjecaj na ishod zdravlja još je jači”, kazala je. “Stavljanjem kondoma u kut i očekivanje da će sami obaviti posao, neće se ostvariti”, prenosi Guardian.