Čekaju nas novi ratovi

Iranska revolucionarna garda: Europska unija ne može spasiti nuklearni sporazum nakon američkog povlačenja

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

"Neprijatelji Irana ne traže vojni sukob. Oni žele gospodarskom izolacijom izvršiti pritisak na našu zemlju... Jedini način da se suprotstavimo tim neprijateljima je otpor, ne diplomacija", rekao je Salami.



ANKARA – Europske zemlje ne mogu spasiti nuklearni sporazum s Iranom nakon odluke SAD-a o povlačenju, rekao je dozapovjednik Iranske revolucionarne garde (IRGC), prenose mediji u četvrtak.


“Europa ne može djelovati neovisno u vezi s nuklearnim sporazumom”, rekao je brigadni general Hosein Salami, objavila je poluslužbena novinska agencija Fars, nakon što su Velika Britanija, Francuska i Njemačka rekle da ostaju predane sporazumu.


“Neprijatelji Irana ne traže vojni sukob. Oni žele gospodarskom izolacijom izvršiti pritisak na našu zemlju… Jedini način da se suprotstavimo tim neprijateljima je otpor, ne diplomacija”, rekao je Salami.




Iranski predsjednik Hasan Rohani rekao je u utorak da će Teheran ostati u sporazumu unatoč tome što je Donald Trump odlučio da se SAD povlači iz njega. On je međutim dodao kako misli da Europa ima samo “ograničenu mogućnost” da sačuva sporazum.


Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei u srijedu je izazvao sumnju u sposobnost europskih potpisnica da jamče iranske interese dodajući: “Ne vjerujem tim zemljama također”.


Trump je također rekao u utorak da će oživjeti američke ekonomske sankcije protiv Irana. One će kazniti strane tvrtke koje posluju s Teheranom i zatim potkopati ono što je nazvao “strašan, jednostrani dogovor koji nikad ne ni trebao biti sklopljen”.