Terorizam u u Barceloni i Cambrilsu

Identificirana tijela trojice atentatora, za četvrtim osumnjičenim za napade u Španjolskoj policija još uvijek traga

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

"U kući su pronađeni ljudski ostaci dvije različite osobe, ali tek treba utvrditi radi li se o dvije od tri osobe koje su identificirane kao sudionici atentata. A tada će nam ostaje da pronađemo i treću", izjavio je glasnogovornik katalonske policije Josep Lluís Trapero



Tijela trojice Marokanaca, koje je španjolska policija ubila nakon terorističkog napada u noći s četvrtka na petak u Cambrilsu, službeno su identificirana, objavila je u petak katalonska televizija otkrivajući identitet atentatora.


Radi se o Musi Ukabiru (17), Saidu Alai (18) i Mohamedu Hišamiju (24) i svi su stanovali u jednom mjestu u sjevernoj regiji Ripoli, tvrdi policija. Za četvrtim osumnjičenim Younèsom Abouyaaqoubom (22) policija još uvijek traga.


Katalonska policija smatra da je u atentate u Barceloni i Cambrilsu upleteno 12 osoba. Četiri su uhićene, jedna je u bijegu i pet ih je ubijeno u Cambrilsu, od kojih su trojica identificirana.




Još su tri osobe identificirane, ali nisu uhićene. Policija smatra da su dvije od njih poginule u požaru u jednoj kući u Alcanaru (jug Barcelone), gdje je skupina terorista proizvodila eksplozivne naprave. 


“U kući su pronađeni ljudski ostaci dvije različite osobe, ali tek treba utvrditi radi li se o dvije od tri osobe koje su identificirane kao sudionici atentata. A tada će nam ostaje da pronađemo i treću”, izjavio je glasnogovornik katalonske policije Josep Lluís Trapero.


Vozač kombija koji je u četvrtak navečer pogazio šetače na ulici La Rambla u Barcelone još uvijek nije identificiran, dodao je.


Za taj je atentat odgovornost preuzela skupina Islamska država. 


Nekoliko sati prije tog napada Audi A3 se zaletio na šetalište u Cambrilsu, ljetovalištu južno od Barcelone, prije nego se zabio u policijsko vozilo. Nakon toga je uslijedila pucnjava u kojoj je pet osoba iz Audija 3 ubijeno.


U napadima je poginulo 14 osoba, a 120 ih je ozlijeđeno.


TIJEK DOGAĐAJA


NOVO 22.30 Moussa Oukabir, mladi terorist koji je jučer kombijem u Barceloni ubio 13 osoba i ozlijedio više od 120 ljudi, ubijen je u okršaju s policijom u Cambrilsu zajedno s još petoricom terorista – objavila je španjolska policija, a prenosi BBC. 


Napadači su ubijeni nakon što su se automobilom zaletjeli u pješake i policajce, a u vozilu su imali noževe i sjekiru te su nosili lažne pojaseve s eksplozivom, navodi Reuters.


—–


Španjolska policija je u petak, dan nakon džihadističkih napada u Barceloni i Cambrilsu u kojima je ubijeno 13 osoba i više od 120 je ranjeno, tragala za najmanje četiri osobe, piše list La Vanguardia dok dio španjolskih medija javlja da je vozač kombija koji je pregazio prolaznike na ulici La Rambla u središtu Barcelone među petoricom osumnjičenih muškaraca koje je policija ubila.


Među traženima je Musa Ukabir, brat Marokanca Drisa Ukabira koji je uhićen u četvrtak u Ripollu, stotinjak kilometara sjeverno do Barcelone.Traga se za još tri osobe, dodaje list, a tu informaciju je agenciji France Presse potvrdio policijski izvor.

Regionalna vlada Katalonije je odbila potvrditi te informacije. Među četiri tražene osobe, tri su iz Ripolla, gdje su već tri osobe uhićene u sklopu istrage o atentatima.


U tom mjestu u tijeku su pretresi stanova, dodaje AFP. Glasnogovornik regionalne katalonske policije Josep Lluis Trapero je rekao da je izgleda postojala organizacija koja je zajedno djelovala u Kataloniji, posebice u Ripollu i Alcantaru.


Do sada su uhićene četiri osobe, trojica Marokanaca i jedan Španjolac, dok je policija ubila pet osoba u Audiju A3 koji su ubili jednu osobu u Cambrilsu.


Među petoricom ubijenih nalazi se i vozač kombija koji je ubio 13 osoba u Barceloni, objavila su u petak dva španjolska lista pozivajući se na izvore bliske istrazi.


U Francuskoj će u subotu zastave biti spuštene na pola koplja u znak počasti žrtvama napada u Španjolskoj među kojima 28 ranjenih Francuza.Marokanski kralj Mohammed VI. izrazio je u petak sućut španjolskom kralju Felipeu zbog smrtonosnih napada za koje su osumnjičena i tri Marokanca.Kralj je osudio »užasno kazneno djelo koje je u suprotnosti sa svim ljudskim vrijednostima i vjerskim propisima«.