Zajamčene slobode

Hongkonški prosvjednici pozivaju Veliku Britaniju da izvrši pritisak na Kinu

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters



HONG KONG Organizatori prosvjeda u Hong Kongu zatražili su od bivšeg kolonijalnog vladara Velike Britanije da izvrši pritisak kako bi Kina poštivala svoje obveze prema zajamčenim slobodama.


Prosvjednici će se, kako se očekuje okupiti u nedjelju ispred konzulata Velike Britanije od koje traže da poduzme mjere zbog toga što Kina ne poštuje kinesko-britansku deklaraciju.


Prosvjedi u Hong Kongu počeli su u lipnju zbog spornog zakonskog nacrta o izručenju Kini koji je u međuvremenu povučen, ali su se prosvjedi nastavili zbog zahtjeva za većom demokracijom.




Kinesko-britanska deklaracija potpisana 1984. definira budućnost Hong Konga nakon povratka pod kinesku vlast 1997. po formuli “jedna zemlja, dva sustava” koja jamči slobode koje nemaju građani matične Kine.


Kina tvrdi da je Hong Kong sada njezino unutarnje pitanje, da poštuje načelo “jedna zemlja, dva sustava” i niječe da se miješa u njegova unutarnja pitanja.


Kineski dužnosnici optužili su strane sile, posebice Sjedinjene Američke Države i Veliku Britaniju da su poticale nemire i upozorile ih da se ne miješaju u unutarnje poslove Kine.


Britanija pak smatra da kao supotpisnica ima pravnu odgovornost osigurati da se Kina pridržava deklaracije iz 1984.


Nije, međutim jasno što Velika Britanija može učiniti s obzirom da se nakon izlaska iz Europske unije nada jačoj trgovinskoj suradnji s Kinom koja je 1997. postala drugo svjetsko gospodarstvo.


Prijedlog zakona o izručenju koji je u međuvremenu povučen predviđao je da se ljude izručuje u matičnu Kinu radi suđenja na sudovima koje kontrolora Komunistička partija, unatoč tome što Hong Kong ima vlastiti pravosudni sustav.