Povijesna presuda

Farmaceutski div mora platiti više od pola milijarde dolara zbog poticanja ovisnosti

Hina

Sudac je kazao i da je J&J promovirao svoje lijekove uvjeravajući liječnike i pacijente da se bol ne liječi u dovoljnoj mjeri te da njihovi »lijekovi predstavljaju mali rizik kada je posrijedi zloupotreba i navikavanje«



Američki farmaceutski div Johnson & Johnson dužan je platiti 572 milijuna dolara odštete tužitelju, državi Oklahomi zbog uloge u poticanju ovisnosti o opioidnim lijekovima, stoji u povijesnoj sudskoj presudi te se pojašnjava da je farmaceutska tvrtka odgovorna za povećanje broja ovisnika o opioidima, kao i za predoziranje pojedinaca njihovim lijekovima.


Uprava tvrtke odmah nakon presude najavila je žalbu na presudu. Sudac Thad Balkman presudu je pročitao u ponedjeljak nakon osmotjednog suđenja.


Riječ je o prvoj od više od tisuću tužbi podnesenih širom Sjedinjenih Država protiv farmaceutskih tvrtki koje proizvode i na različite načine reklamiraju opioidne lijekove.Balkman je pojasnio kako dokazi upućuju na to da su zbunjujući marketinški i promidžbeni potezi tvrtke utjecali na povećanje stope ovisnosti o opioidima i na predoziranje brojnih njihovih korisnika.

Sudac je kazao i da je J&J promovirao svoje lijekove uvjeravajući liječnike i pacijente da se bol ne liječi u dovoljnoj mjeri te da njihovi »lijekovi predstavljaju mali rizik kada je posrijedi zloupotreba i navikavanje«.




»Optuženi su koristili izraz »pseudoovisnost« nastojeći uvjeriti liječnike da pacijenti koji pokazuju znakove ovisnosti zapravo ne pate od ovisnosti, već da oni (liječnici) nisu učinili dovoljno na suzbijanju boli«, pojasnio je sudac.


Iznos koji tvrtka mora isplatiti kao odštetu iskoristit će se za prevenciju, njegu i liječenje ovisnika o opioidima te kao pomoć njihovim obiteljima u Oklahomi.»Kriza s opioidnim lijekovima predstavlja neposrednu opasnost i prijetnju stanovništvu Oklahome«, kazao je sudac Balkman.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti iznio je podatak po kojemu se opioidi povezuju sa smrću od predoziranja gotovo 400.000 osoba u Sjedinjenim državama u razdoblju od 1999. do 2017.


Državno odvjetništvo Oklahome tvrdi da je od 2000. godine u toj američkoj saveznoj državi od predoziranja opioidima umrlo oko 6.000 osoba.


Tužitelji su tražili odštetu u iznosu od 17 milijardi dolara.