Širenje epidemije

Epidemija ospica ubija na Madagaskaru, žrtve su mahom djeca

Portal Novilist.hr

FOTO/Pixabay

FOTO/Pixabay

Samo 58 posto stanovnika otoka je cijepljeno protiv ospica, a širenju epidemije pogoduju siromaštvo i nedostatak resursa.



Epidemija ospica na Madagaskaru ubila je više od 1,200 osoba, a većem djelu otoka nedostaju resursi za borbu protiv te bolesti, navodi NBC News.


Samo 58 posto stanovnika otoka je cijepljeno protiv spomenute bolesti, a medicinski stručnjaci kažu da stope cijepljenja moraju doseći između 90 i 95 posto da bi se zaštitili od izbijanja bolesti.


Za razliku od drugih epidemija, poput nedavne u New Yorku koja svoje korijene vuče u dezinformacijama i aktivnom otporu prema cjepivu, Madagaskar je u velikoj mjeri potaknut siromaštvom i nedostatkom resursa.




Iako se neki dijelovi otoka opiru cijepljenju iz vjerskih razloga ili prednost daju tradicionalnijim zdravstvenim djelatnostima, mnogi ljudi koji žele cijepiti svoju djecu nailaze na probleme. Dogodi se da si sami ne mogu priuštiti posjet liječniku ili da imaju pristup samo zdravstvenom centru koji ima premalo sredstava, prenosi MSN.


Većina žrtava epidemije, koja je počela u rujnu prošle godine, bila su djeca mlađa od 15 godina. “Djeca su u posebno rizičnoj skupini jer je gotovo polovica djece na otoku pothranjena, što pogoduje ospicama”, kaže dr. Dossou Vincent Sodjinou za Svjetsku zdravstvenu organizaciju.


“Epidemija se nažalost nastavlja povećavati, iako sporijim tempom nego mjesec dana prije“ izjavljuje Sodjinou za NBC. Više od 117.000 slučajeva oboljelih od ospica, prijavilo je ministarstvo zdravstva Madagaskara u svim regijama zemlje.