Osnivač WikiLeaksa

Ekvador se odrekao Assangea: ‘Stavljao je izmet po zidovima ambasade’. SAD ga optužile za urotu

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Ekvador je optužio Assangea i WikiLeaks i da su sudjelovali u pokušajima destabilizacije zemlje. SAD ga optužile zbog pokušaja da pristupi tajnom računalu američke vlade zajedno s Chelsea Manning



LONDON Utemeljitelju WikiLeaksa Julianu Assangeu, uhićenom u četvrtak u Londonu nakon što mu je uskraćen diplomatski azil, oduzeto je ekvadorsko državljanstvo, rekao je u Quitu ministar vanjskih poslova Jose Valencia.


»Dokumenti o ekvadorskom državljanstvu iz 2017. su ukinuti u srijedu po odluci ministarstva vanjskih poslova, nakon brojnih nepravilnosti tijekom procedure«, rekao je Valencia na konferenciji za novinare.


Ekvador je optužio Assangea i WikiLeaks i da su sudjelovali u pokušajima destabilizacije zemlje.




»Imamo dokaze da su sudjelovali u pokušajima destablilizacije vlade«, rekla je ministrica unutarnjih poslova Maria Paula Romo.


Pritom je pojedinačno navela Assangea, dvojicu ruskih hakera koji žive u Ekvadoru, te treću osobu koja također živi u Ekvadoru a visokopozicionirani je član WikiLeaksa.


Maria Paula Romo kazala je i da je Assange stavljao izmet po zidovima ambasade.


SAD Assangea optužile za urotu


Američko tužiteljstvo objavilo je u četvrtak da je Julian Assange, osnivač WikiLeaksa, optužen za urotu zbog pokušaja da pristupi tajnom računalu američke vlade zajedno s bivšom vojno-obavještajnom analitičarkom Chelseaom Manning 2010.


Assangeu, uhićenom u četvrtak ujutro u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu gdje je boravio od 2012., prijeti zbog toga maksimalna kazna od pet godina zatvora, objavilo je američko ministarstvo pravosuđa.


Assangea (47), koji bi mogao biti izručen SAD-u, ispitat će američka strana video linkom 2. svibnja.


Britanski sudac Westminsterskog suda rekao je da Amerikanci imaju rok do 12. lipnja predstaviti Britaniji svoje argumente za izručenje Assangea.


Assange se pojavio pred Westminsterskim sudom koji ga je proglasio krivim za kršenje uvjeta privremenog puštanja na slobodu, kažnjivo jednom godinom zatvora.


Britanska policija nakon Assangeova uhićenja objavila je da je lišen slobode u skladu sa zahtjevom za izručenje SAD-u, te zbog kršenja privremenog puštanja na slobodu u Britaniji.


Kaznena istraga u SAD-u traje još od vremena administracije američkog predsjednika Baracka Obame.


Potaknuta je jednim dijelom objavom na WikiLeaksu 2010. stotina tisuća američkih vojnih izvješća o ratovima u Afganistanu i Iraku i američke diplomatske korespondencije.


Ministarstvo navodi da je Assange uhićen u skladu s američko-britanskim sporazumom o izručenju.


Što stoji u optužnici?


U optužnici se navodi da je on u ožujku 2010. sudjelovao u uroti da pomogne Manning da probije šifru pohranjenu na računalima američkog ministarstva obrane povezanim na SIPRNet mrežu, vladinu mrežu za povjerljive dokumente i komunikacije.


Optužen je zbog urote da se provali u računala.


Obamina administracija odlučila je da neće kazneno goniti WikiLeaks jer je njegov rad bio previše poput novinarskih djelatnosti koje su zaštićene Prvim amandmanom američkog Ustava.


Uoči Assangeovog pojavljivanja na sudu, premijerka Theresa May u parlamentu je komentirala da »nitko nije iznad zakona«.


»U Velikoj Britaniji nitko nije iznad zakona«, rekla je May u Donjem domu i pohvalila »veliki profesionalizam« britanskih policajaca koji su uhitili Australca na temelju naloga iz lipnja 2012. britanskog pravosuđa zbog nepojavljivanja na sudu kao i na temelju američkog zahtjeva za izručenjem.


Glasnogovornik Therese May istaknuo je također da Britanija nije lobirala za odluku o povlačenju azila Julianu Assangeu.