EKONOMSKI RAT: SAD uvele carine Kini, Peking blokirao uvoz američke hrane

Tihomir Ponoš

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Nove poteze u gospodarskom konfliktu povukla je Kina kao odgovor na prošlotjedno uvođenje desetpostotnih carina na kinesku robu uvezenu u SAD. Kina je srušila vrijednost yuana i zaustavila uvoz poljoprivrednih proizvoda iz SAD-a



WASHINGTON – Trgovinski rat između Kine i Sjedinjenih Država bukti, a analitičari odbacuju mogućnost brzog završetka sukoba dvije ekonomske supersile i mahom konstatiraju da se sukob neće završiti barem do američkih predsjedničkih izbora u studenom sljedeće godine. Američka investicijska banka Morgan Stanley procjenjuje da će u slučaju nastavka ekonomskog sukoba SAD-a i Kine recesija izbiti u sljedećih devet mjeseci.


Nove poteze u ekonomskom sukobu koji traje više od godinu dana povukla je Kina i to kao odgovor na prošlotjedno uvođenje novih desetpostotnih carina na robu uvezenu u SAD iz Kine vrijednu 300 milijardi dolara. Na taj potez predsjednika SAD-a Donalda Trumpa koji stupa na snagu 1. rujna Kina je odgovorila s dvije protumjere. U ponedjeljak je vrijednost kineske valute yuana naglo pala prema dolaru. Kina strogo kontrolira tečaj svoje valute, a Washington je ubrzo nakon pada yuana optužio kineske vlasti da manipuliraju svojom valutom kako bi stekle nezasluženu prednost čineći svoje proizvode izvozno jeftinijim.


Slaba točka


Druga mjera je zaustavljanje uvoza američkih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i moguće uvođenje carina na njih. Uvoz velike količine poljoprivrednih proizvoda iz SAD-a, posebno soje, je slaba točka Kine u bilateralnim ekonomskim odnosima. No, kineske su vlasti odlučile udariti tamo gdje bi Trumpa doista moglo boljeti.




Američki predsjednik prije nekoliko tjedana objavio je da je s kineskim kolegom Xi Jinpingom dogovorio izvoz velike količine poljoprivrednih proizvoda u Kinu za vrijeme lipanjskog sastanka na vrhu G20 u Osaki. Nakon toga je izjavio da se Kina ne pridržava dogovora, ne kupuje količine o kojima se razgovaralo, a to je bio izravan povod za uvođenje carina prošloga tjedna.


Radi se o golemim količinama poljoprivrednih proizvoda, a to znači i o golemim svotama za američke poljoprivrednike. Trump je nakon kineskih mjera i objave kineskog ministarstva trgovine naredio hitno stvaranje paketa pomoći američkim farmerima vrijednog 16 milijardi dolara. Za američkog predsjednika poljoprivrednici su veoma važni, oni su većinom njegovi birači.


Zaoštravanje odnosa


Peking odbacuje optužbe Washingtona, tvrdi da on nije odgovoran za novu rundu ekonomskog zaoštravanja odnosa, a tvrdi i da nije točno da nije počeo kupovati američke poljoprivredne proizvode kako je bilo dogovoreno. Nacionalna komisija za razvoj i reforme, glavni ekonomski planer u Kini, objavila je da je od sastanka u Osaki pa do konca srpnja Kina od SAD-a kupila 2,27 milijuna tona soje, a još dva milijuna tona trebala bi biti isporučena u kolovozu.


Objavljeno je i što je sve osim soje iz SAD-a uvezeno u Kinu uključujući i 400 tona voća. Kina je američkim trgovcima prigovarala zbog nefer cijene soje i drugih proizvoda. Kolika će biti ekonomska cijena novih kineskih mjera nije poznato. Naime, kinesko ministarstvo trgovine nije objavilo vrijednost uvoza američkih poljoprivrednih proizvoda koji bi mogli biti podvrgnuti novom carinskom režimu.


Nagovještaji za smirivanje trgovinskog sukoba SAD-a i Kine se ne naziru nigdje, pa ni na twitteru na kojem se, nakon kineskih mjera, oglasio Trump. Naveo je da Kina oduvijek manipulira valutom kako bi SAD-u oduzimala poslove, upropaštavala tvornice, rušila plaće američkih radnika i prihode poljoprivrednika, a tako više neće biti.