Otmica

Džihadisti Islamske države upali u školu na Filipinima i oteli učenike

Hina

Reuters

Reuters



Islamski ekstremisti, pristaše organizacije Islamske države (IS), upali su u srijedu ujutro u školu na jugu Filipina i drže nekoliko učenika kao taoce, priopćila je policija, na istom otoku gdje se već peti tjedan vladine snage bore s islamistima.


Policija u svom priopćenju navodi da je tristotinjak naoružanih osoba, među njima pripadnici Islamskih boraca za slobodu Bangsamora (BIFF), upalo u školu u Pigcawayanu u pokrajini Sjeverni Cotabato, na otoku Mindanau, gdje nekoliko učenika drže kao taoce.


Vojska se još bori s pripadnicima BIFF-a, rekao je policijski načelnik u Pigcawayanu Realan Mamon u radijskom intervjuu.




»Možemo potvrditi da su zauzeli školu i da su u njoj zatočeni civili. Još utvrđujemo koliko je osoba zatočeno i njihov identitet«, rekao je Mamon.


Pigcawayan je 190 km južno od Marawija, gdje ekstremisti BIFF-a zajedno s borcima drugih skupina povezanih s IS-om od 23. svibnja pružaju otpor filipinskoj vojsci.Filipinsko zrakoplovstvo i kopnene snage počele su u utorak u Marawiju novu ofenzivu na ekstremiste sa zadaćom da, rekao je vojni glasnogovornik, očiste to područje do Ramazanskog bajrama koji se slavi idućeg vikenda, premda nemaju određen krajnji rok.