Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. studenoga 2019.
Važan susret

Dvije Koreje spremaju summit s ciljem potpune denuklearizacije poluotoka

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 6. rujan 2018. u 8:53 2018-09-06T08:53:20+02:00

 Sjeverna i Južna Koreja dogovorile su održavanje summita u Pjongjangu od 18. do 20. rujna kako bi razgovarale o »praktičnim mjerama« prema denuklearizaciji korejskog poluotoka, objavio je u četvrtak južnokorejski dužnosnik.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un i južnokorejski predsjednik Moon Jae-in razgovarat će tom prigodom o »praktičnim mjerama« koje treba poduzeti prema denuklearizaciji korejskog poluotoka, rekao je novinarima savjetnik južnokorejskog predsjednika za nacionalnu sigurnost Chung Eui-yong nakon susreta s Kimom u Pjongjangu.

Kim je »ponovno potvrdio svoju odlučnost da se u potpunosti denuklearizira« poluotok te je izrazio želju za tješnjom suradnjom s Južnom Korejom i Sjedinjenim Državama u tom smislu, naglasio je Chung.

On je u srijedu posjetio sjevernokorejsku prijestolnicu i vođi te zemlje predao osobno pismo od Moona.

Sjevernokorejska novinska agencija KCNA objavila je, navodeći Kima, da »Sjever i Jug trebaju nastaviti s naporima kako bi ostvarili denuklearizaciju korejskog poluotoka«.

»Njegova je želja da u potpunosti ukloni opasnost oružanog sukoba i užase rata na korejskom poluotoku kako bi ga se transformiralo u kolijevku mira bez nuklearnog oružja, slobodnu od bilo kakve nuklearne prijetnje«,, objavila je KCNA.

Seul novim summitom želi dati zamah diplomatskim naporima koji su počeli na povijesnom summitu 12. lipnja u Singapuru između Kima i američkog predsjednika.
Kim i Trump na tom su sastanku obećali raditi na »potpunoj denuklearizaciji« korejskog poluotoka.

Ali otad njihovi su odnosi zategnutiji jer obje strane optužuju onu drugu da nije u dovoljnoj mjeri ispunila svoja obećanja.

Prošli mjesec Trump je otkazao posjet državnog tajnika Mikea Pompea Sjevernoj Koreji.

Unatoč poteškoćama, Kim je rekao da ima povjerenja u Trumpa, naglasio je južnokorejski izaslanik.

Također nam je kazao da »prenesemo SAD-u poruku da mora stvoriti situacije u kojima bi on mogao zaključiti da je odluka o denuklearizaciji bila dobra odluka«, dodao je.

Moon i Kim susreli su se dosad izravno dvaput.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.