Važan susret

Dvije Koreje spremaju summit s ciljem potpune denuklearizacije poluotoka

Hina

Reuters

Reuters



 Sjeverna i Južna Koreja dogovorile su održavanje summita u Pjongjangu od 18. do 20. rujna kako bi razgovarale o »praktičnim mjerama« prema denuklearizaciji korejskog poluotoka, objavio je u četvrtak južnokorejski dužnosnik.


Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un i južnokorejski predsjednik Moon Jae-in razgovarat će tom prigodom o »praktičnim mjerama« koje treba poduzeti prema denuklearizaciji korejskog poluotoka, rekao je novinarima savjetnik južnokorejskog predsjednika za nacionalnu sigurnost Chung Eui-yong nakon susreta s Kimom u Pjongjangu.


Kim je »ponovno potvrdio svoju odlučnost da se u potpunosti denuklearizira« poluotok te je izrazio želju za tješnjom suradnjom s Južnom Korejom i Sjedinjenim Državama u tom smislu, naglasio je Chung.




On je u srijedu posjetio sjevernokorejsku prijestolnicu i vođi te zemlje predao osobno pismo od Moona.


Sjevernokorejska novinska agencija KCNA objavila je, navodeći Kima, da »Sjever i Jug trebaju nastaviti s naporima kako bi ostvarili denuklearizaciju korejskog poluotoka«.


»Njegova je želja da u potpunosti ukloni opasnost oružanog sukoba i užase rata na korejskom poluotoku kako bi ga se transformiralo u kolijevku mira bez nuklearnog oružja, slobodnu od bilo kakve nuklearne prijetnje«,, objavila je KCNA.


Seul novim summitom želi dati zamah diplomatskim naporima koji su počeli na povijesnom summitu 12. lipnja u Singapuru između Kima i američkog predsjednika.Kim i Trump na tom su sastanku obećali raditi na »potpunoj denuklearizaciji« korejskog poluotoka.

Ali otad njihovi su odnosi zategnutiji jer obje strane optužuju onu drugu da nije u dovoljnoj mjeri ispunila svoja obećanja.


Prošli mjesec Trump je otkazao posjet državnog tajnika Mikea Pompea Sjevernoj Koreji.


Unatoč poteškoćama, Kim je rekao da ima povjerenja u Trumpa, naglasio je južnokorejski izaslanik.


Također nam je kazao da »prenesemo SAD-u poruku da mora stvoriti situacije u kojima bi on mogao zaključiti da je odluka o denuklearizaciji bila dobra odluka«, dodao je.


Moon i Kim susreli su se dosad izravno dvaput.