Koronavirus

Državljanin Srbije u karanteni u Indiji, epidemija koronavirusa u još jednom kineskom gradu

Hina

REUTERS

REUTERS

Huanggang, grad s 7,5 milijuna ljudi, jedan je od desetak gradova koji su gotovo potpuno zatvoreni, u pokušaju kineskih vlasti da zaustavi širenje virusa.



Koronavirus se snažno proširio i u gradu Huanggangu, otkrio je u srijedu guverner provincije Hubei, upozorivši kako se ne smije dopustiti da taj grad postane novi Wuhan, središte te provincije i epicentar epidemije koja je odnijela 132 života.


Huanggang, grad s 7,5 milijuna ljudi, jedan je od desetak gradova koji su gotovo potpuno zatvoreni, u pokušaju kineskih vlasti da zaustavi širenje virusa.


Taj je grad do kraja utorka izvijestio o pet smrtnih slučajeva i 324 oboljelih, čime je postao najpogođeniji grad nakon Wuhana.




Dva su grada udaljena sedamdesetak kilometara i nalaze se u Hubeiju, pokrajini u središnjoj Kini s oko 60 milijuna stanovnika koja je trenutno posve blokirana.


Guverner Wang Xiaodong je na konferenciji za medije rekao kako tvrtke iz Hubeija ne smiju raditi do 13. veljače.


Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u srijedu je poručila da je na vladama odluka hoće li evakuirati svoje državljane iz provincije.


Generalni direktor WHO-a i visoki kineski dužnosnici ovaj su tjedan u Pekingu razgovarali o mogućim mjerama zaštite koje uključuju potencijalne alternative evakuaciji stranih državljana »ako postoji način da ih se smjesti i zaštiti njihovo zdravlje«, otkrio je glasnogovornik organizacije Tarik Jasarevic.


Svoje su građane iz Wuhana u srijedu evakuirali SAD i Japan. Ranije su to učinili Austalija i nekoliko članica EU-a.


Nakon što se krajem godine pojavio u Kini, koronavirus se dosad proširio na još 16 država.


Laboratorijska verzija


Broj slučajeva u Kini trenutno premašuje 5327 ljudi koji su bili zaraženi SARS-om, virusom koji je 2002. i 2003. usmrtio oko 800 ljudi.


Dok neki stručnjaci vjeruju da novi tip virusa, nazvan »2019-nCoV«, nije smrtonosan kao SARS, pojavila se zabrinutost jer se brzo širi, a njegove glavne značajke još su nepoznate, kao i smrtnost koju izaziva.


Kao i druge respiratorne infekcije, širi se kapljicama iz kašlja i kihanja, s inkubacijom koja traje između jednog i 14 dana.


Australski znanstvenici objavili su da su stvorili laboratorijsku verziju virusa uzetog s inficiranog pacijenta, što bi mogao biti prvi veliki korak u obuzdavanju zaraze. Rekli su da će uzorak podijeliti s WHO-om i drugima.


Američka korporacija Johnson & Johnson u srijedu je objavila da radi na razvoju cjepiva za virus, dodavši kako će Kini donirati Prezcobix, svoj lijek za HIV, kako bi pomogla toj državi da pronađe rješenje za epidemiju.


Državljanin Srbije u karanteni u Indiji zbog sumnje na koronavirus


Državljanin Srbije izoliran je po dolasku iz Kine u Indiju i zbog simptoma koronavirusa stavljen u karantenu pod liječnički nadzor u indijskoj saveznoj državi Goa, objavila je u srijedu Radio-televizija Srbije pozivajući se na zdravstvene dužnosnike u Indiji.


Srbijanski državljanin koji se vratio iz Kine i stigao u državu Goa preko New Delhija prvi je »sumnjivi slučaj« koronavirusa i nalazi se u posebnom odjelu za izolaciju koronavirusa, rekao je ministar zdravlja države Goa Rane Vishwajit.


Prema izvješću objavljenom na portalu indianexpress, student medicine, koji studira u Wuhanu, u Kini, a također preventivno i njegova majka, od ponedjeljka su izolirani na odjelu vladine bolnice Ujjain zbog sumnje na koronavirus.


»Pošto je pokazao simptome, brzo su ga stavljen pod nadzor u karantenu«, rekao je ministar Rane.


Vlasti u Bhopalu priopoćile su da se student vratio iz Kine u Ujjain još 13. siječnja, ali se simptomi koronavirusa, navodno, nisu pokazali u zračnoj luci indijske prijestolnice. Proveo je nekoliko dana kod kuc´e u Ujjainu, ali kada su se prehlada i groznica nastavili, odveden je u bolnicu.


Ravnatelj lokalne bolnice Dr Mahavir Khandelval priopćio je da su uzorci brisa grla majke i sina poslati na analizu nacionalni institut za virusologiju u Puneu.


Srbijanski ministar vanjskih poslova potvrdio je ranije danas da jedan od državljana Srbije koji su zatražili evakuaciju iz kineskog grada Wuhana, središta zaraze koronavirusom, stigao u Beograd, preko Moskve, prošao je liječničke kontrole i preglede, osjeća se dobro i nema simptome bolesti.


I četvero državljana Srbije koji su u utorak došli iz Kine, pod medicinskim su nadzorom zbog potencijalne opasnosti od zaraze koronavirusom, potvrdio je granični sanitarni inspektor Raša Milanov, navodeći da su stigli iz kineskih gradova koji su od Wuhana udaljeni tusuću ili više kilometara te da je i u njima virus takođe registriran pa su po dolasku Beograd pregledani, ali nisu imali nikakve zdravstvene tegobe niti temperaturu.


Na temelju procedure Instituta »Milan Jovanović Batut« odlučeno je da ih se mora staviti pod nadzor, a pod medicinskim nadzorom je i skupina turista iz Wuhana koji su, poslije proputovanja kroz Hrvatsku i BiH, stigli u Srbiju i na ulazu u zemlju podvrgnuti su uobičajenoj epidemiološkoj proceduri.