Religijski zakoni

Drakonska kazna: država Brunej uvodi smrtnu kaznu kamenovanjem za homoseksualne odnose i preljubništvo

Portal Novilist.hr

FOTO/Jame Asr Hassanil Bolkiah Mosque, FLICKR

FOTO/Jame Asr Hassanil Bolkiah Mosque, FLICKR

Stravični zakoni šerijatskog prava nameću drakonske kazne kamenovanja do smrti za preljubništvo te amputacije ruke i noge u slučaju krađe. 



Država Brunej (Brunej Darussalam) na sjevernoj strani otoka Borneo, od trećeg travnja ove godine uvodi drakonske kazne za preljubništvo i homoseksualne spolne odnose, javlja Guardian. Država od 2013. godine pokušava uvesti sve više zakona temeljenih na šerijatskom pravu, koje je sastavni dio islamske religije. Svjetske su organizacije protestima usporile raniju implementaciju kazni, a 2014. godine su održani i prosvjedi u Los Angelesu. 


Direktiva je stigla od sultana, jer unatoč tome što je Brunej parlamentarna monarhija, često se naziva apsolutističkom jer sultan ima veće zakonodavne i izvršne ovlasti. Brunejski sultan Hassanala Bolkjaha slovi za jednog od najbogatijih svjetskih državnih vođa. Njegovo osobno bogatstvo se procjenjuje na 20 milijardi dolara, a na čelu države je od 1967. godine. Sultan je implementaciju novih smrtnih kazni pozdravio kao “veliki uspjeh”. 


U državi je već zabranjen alkohol te velike božićne proslave. Postoje novčane i zatvorske kazne za izvanbračnu djecu, kao i u slučaju preskakanja molitve petkom. Nove kazne uključuju i amputaciju ruke i noge u slučaju počinjenja krađe. Da bi pojedinci bili osuđeni, prekršaju mora svjedočiti grupa muslimana. Šerijatsko pravo i kazne će se odnositi samo na muslimane, koji čine dvije trećine ukupne populacije u državi.




Država je bila britanska kolonija do 1984. godine, a homoseksualnost je ilegalna još od pravila usvojenih u to vrijeme. Pod novim je zakonom homoseksualnost kažnjiva bičevanjem i kamenovanjem do smrti, a jednaka će se kazna primijeniti i u slučaju silovanja te preljubništva.


Vijest da će na snagu stupiti šerijatski zakoni naišla je na zgražanje grupa i organizacija za ljudska prava. Amnesty International je već reagirao tražeći da se “hitno obustavi” implementacija kazni. Rachel Chhoa-Howard (Amnesty International) izjavljuje: “Osim što nameće okrutne, nečovječne i ponižavajuće kazne, jasno ograničavaju prava na slobodu izražavanja, vjere i uvjerenja i kodificira diskriminaciju žena i djevojčica. Legalizirati takve okrutne i nečovječne kazne je odvratno!” prenosi Guardian. 


Dodaje i da neki od “prekršaja ne bi trebali biti karakterizirani kao takvi uopće, uključujući sporazumni spolni odnos između odraslih osoba istog spola”. Penny Mordaunt (tajnica međunarodnih razvoja Ujedinjenog Kraljevstva) također je osudila primjenu zakona. “Nitko se ne bi trebao suočiti sa smrtnom kaznom zbog toga što nekoga voli. Odluka je barbarska, a Ujedinjeno Kraljevstvo stoji uz LGBT zajednicu i one koji brane njihova prava. Prava LGBT skupine su ljudska prava.”, prenosi Guardian. 


Sultan je unatoč tome što religioznim zakonima traži moralno ponašanje, nedavno bio uključen u skandal. Njegov brat, princ Jefri Bolkiah je pronevjerio 15 milijuna dolara iz države tijekom svog mandata na mjestu ministra financija. Guardian piše da Jefri vodi potpuno anti-islamski način života, o čemu svjedoče sudski slučajevi koji uključuju harem sa stranim ljubavnicama, kupovinu auta, erotskih skulptura te luksuzne jahte imena “Tits”.