Francuska u šoku

Djevojčica stara 16 godina umrla je od koronavirusa. Počelo je blagim kašljem

P. N.

REUTERS/Benoit Tessier

REUTERS/Benoit Tessier

- Nije bilo tako strašno, ali imala je poteškoća da "uhvati dah". Tad je kašljanje postalo učestalije te smo je u ponedjeljak odveli liječniku, kaže njezina majka.



Francuski mediji pišu o najmlađoj žrtvi koronavirusa u toj zemlji. U pitanju je djevojčica imenom Julie, stara tek 16 godina. Umrla je u srijedu navečer u bolnici za djecu u Parizu.


– To je teret koji je preteško nositi. Pa ona je samo kašljala, u šoku je francuskim medijima izjavila majka šesnaestogodišnjakinje.


Taj kašalj pojavio se tjedan dana prije njezine smrti. Ukućani su pokušali liječiti sirupom za kašalj i inhalatorom.




U subotu je djevojčica osjetila da ima kratak dah.


– Nije bilo tako strašno, ali imala je poteškoća da “uhvati dah”. Tad je kašljanje postalo učestalije te smo je u ponedjeljak odveli liječniku, kaže njezina majka.


Liječnik je ustanovio “prihvatljiv” deficit respiratorne funkcije te odlučio pozvati hitnu pomoć. Umjesto hitne su došli vatrogasci.


– Nosili su rukavice, maske, zaštitnu opremu. Djevojčicu su prebacili u najbližu bolnicu. Majci su rekli da nije ništa preozbiljno.


Napravili su test na koronavirus, a tijekom noći djevojčici se stanje pogoršalo te je prebačena u dječju bolnicu Necker u Parizu.


Julie je završila na odjelu intenzivne skrbi u utorak. Testovi na COVID bili su negativni. Bila je to dobra vijest.


– Počeli smo otvarati vrata prostorije, sestre više nisu morale nositi zaštitnu opremu, doktor je digao palac u zrak pokazujući mi da je dobro, priča majka preminule djevojčice. Ništa nije ukazivalo na najgore.


U utorak navečer majka je primila poziv. Djevojčica je ipak pozitivna na COVID. Pokazao je to jedan od tri testa koja su napravili. Njeno stanje je bilo vrlo loše.


– Nismo željeli vjerovati. Govorili smo sebi da su se liječnici zabunili. I zašto je rezultat testa došao tako kasno navečer, pitala se majka šesnaestogodišnjakinje.


U utorak iza ponoći primila je poziv iz bolnice: Morate brzo doći!


– U tom trenutku sam počela paničariti. Neke riječi vam jasno kažu o čemu se radi, kaže majka preminule djevojčice.


Liječnici su proglasili smrt djevojčice. Rekli su da je imala vrlo težak oblik virusa, izuzetno rijedak među mladim ljudima.