Slučaj Zorana Jankovića

Dileme u Sloveniji nakon objave materijala iz istrage o ljubljanskom gradonačelniku

Hina

Zoran Janković / NL arhiva

Zoran Janković / NL arhiva

Objava sadržaja više kaznenih prijava protiv ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića koje su još u predkaznenom postupku otvorila je u Sloveniji osjetljivo pitanje odnosa prava na zaštitu privatnosti i prava javnosti na informaciju



LJUBLJANA Objava sadržaja više kaznenih prijava protiv ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića koje su još u predkaznenom postupku otvorila je u Sloveniji osjetljivo pitanje odnosa prava na zaštitu privatnosti i prava javnosti na informaciju.


Objavljeni sadržaj iz kriminalističke istrage se uglavnom tiče malverzacija pri gradnji ljubljanskog stadiona Stožice čiji je glavni zagovornik bio Janković, te poslovanja njegova poduzeća Electa, što je i bio glavni predmet višegodišnje policijske istrage.


No, jedan je portal objavio i sadržaj tajnog praćenja Jankovića i njegovih telefonskih komunikacija, kojima se sugerira da je ljubljanski gradonačelnik zahtijevao seksualne usluge od mnogo mlađe farmaceutkinje za koju je onda posredovao pri dobivanju zaposlenja u gradskoj ljekarni kod njena direktora.




Janković to niječe, tvrdi da nikoga nije ucjenjivao, te se pita nije li potez tužiteljice Blanke Žgajnar koja je novinarima dala materijal pokušaj da se s njim konačno obračuna preko javnosti i medija jer je optužnica protiv njega neutemeljena i na sudu nema izgleda. Ocijenio je također da ga se pokušava politički kompromitirati pred lokalne i parlamentarne izbore iduće godine te pozvao minstra pravosuđa Gorana Klemenčiča da se izjasni o tom slučaju.


Tužiteljstvo i državni ured za zaštitu informacija ocijenili su da objava predmeta istrage do kojih je došla policija neće djelovati na odvijanje započetih postupaka.


Odvjetnik farmaceutkinje Miha Kozinc kazao je da je začuđen postupkom tužiteljstva koje je novinarima posredovalo prijave iz istrage i sadržaj Jankovićevih telefonskih razgovora do kojih je policija došla prisluškivanjem.


Istraga nije javna, a snimljeni materijal nije provjeren na sudu, kazao je Kozinc koji drži da se tek na sudu može dokazati njegova autentičnost, o kome snmljene osobe govore i u kojem kontekstu.»Do toga bi moglo doći na glavnoj rasporavi, a ona je javna«, kazao je.

Kozinc dodaje da ozbiljno razmišlja o tužbama i drugim pravnm postpcima protiv tužiteljstva i protiv tužiteljice, ne isključujući niti kaznene prijave jer se radilo o neopravdanom posezanju u privatnost.


Pojedini su mediji dijelove materijala o navodnoj Jankovićevoj seksualnoj ucjeni farmacetke preskočili, drugi objavili. Neki se komentatori pitaju može li skandal ugroziti Jankovićeve planove da i četvrti put bude izabran za gradonačelnika prijestolnice, a osobito njegove eventualne nove premijerske ambicije.


Janković je 2011. pobijedio na parlamentarnim izborima sa svojom strankom Pozitivna Slovenija i dobio mandat za sastavljanje vlade, ali mu nije uspjelo formirati koalicijsku većinu, pa je s mjesta zastupnika odustao nakon nekoliko mjeseci.


Novinar i kolumnist Dejan Steinbuch izjavio je za televizijsku postaju POP-TV kako bi razvijenim demokracijama na zapadu političar nakon takvog skandala sam dao ostavku, ali da mediji i udruge za ljudska prava u Sloveniji imaju dvostruke kriterije kad je riječ o političarima, a neki se i boje o njima negativno pisati.


No, Steinbuch kaže da ne vjeruje da bi poslije ovoga Jankovićev »come back« u takozvanu visoku politiku na nacionalnoj razini mogao uspjeti.