Zemlja stogodišnjaka

DUGOVJEČNOST U JAPANU Tajna 80 godina braka – suprugino strpljenje

Hina

Najstariji supružnici svijeta - Masao Matsumoto (108) i njegova supruga Miyako (100)  / Reuters

Najstariji supružnici svijeta - Masao Matsumoto (108) i njegova supruga Miyako (100) / Reuters

»Jako mi je drago. Taj brak je zapravo potrajao zahvaljujući mojem strpljenju«, kaže uz smijeh Miyako, pozirajući u domu umirovljenika sa suprugom i ostalim članovima brojne obitelji ispred uokvirenog certifikata o broju godina braka



TAKAMATSU Japan je poznat po velikom broju stogodišnjaka, a odnedavno je u toj zemlji postavljen još jedan rekord, ovaj put supružnika koji zajedno imaju 208 godina života i proslavljaju 80 godina braka. Stogodišnja Miyako tvrdi da je za to zaslužna ona, odnosno njezino – strpljenje.


Masao Matsumoto (108) i njegova supruga Miyako (100) su i službeno, po podacima Guinnessove knjige rekorda, najstariji supružnici na svijetu. Vjenčali su se u listopadu 1937. godine.


»Jako mi je drago. Taj brak je zapravo potrajao zahvaljujući mojem strpljenju«, kaže uz smijeh Miyako, pozirajući u domu umirovljenika sa suprugom i ostalim članovima brojne obitelji ispred uokvirenog certifikata o broju godina braka.




Bračni par Matsumoto nije nikada uspio realizirati ceremoniju vjenčanja s obzirom na to da se Japan u to doba spremao za rat, a Masao je poslan u vojsku, no to ih nije spriječilo da zasnuju veliku obitelj. Imaju dvadesetpetero unučadi, a posljednji unuk rođen je u kolovozu.


»Ušli su u zadnje poglavlje svojih života. Počašćeni su što su dobili ovu potvrdu. Želim im da nastave spokojno živjeti«, rekla je njihova kći Hiromi.


Japanci su poznati po najduljem životnom vijeku u svijetu. Japansko ministarstvo zdravstva objavilo je podatak po kojemu su po duljini životnog vijeka stanovnici te zemlje na drugome mjestu s prosječno navršene 82 godine života, odmah nakon stanovnika Hong Konga.