Nada i obrazovanje

Čudesna priča o djevojčici migrantici koja je pisala zadaću na hrpi smeća

P. N.

YouTube screenshot

YouTube screenshot

Njezina obitelj nije si mogla priuštiti troškove školovanja pa je Halimi bila primorana pobrinuti se sama za sebe. 



Izbjeglička kriza dosegnula je zaista velike proporcije, a 3,5 milijuna migranata nalazi se diljem Turske.


Videosnimka koje je snimljena u Arnavutluku, gradu na europskoj strani Turske pokazuje sve strahote i teškoće na koje izbjeglice nailaze, piše Unilad.


Bijeg iz Sirije


Priča o 11-godišnjoj djevojčici Halimi Cumi započela je prije godinu dana kada je sa svojom obitelji napustila Siriju. Morala se naučiti na život u teškim uvjetima, ali nije htjela smetnuti s uma svoje obrazovanje.




Snimka koja je postala viralna prikazuje ju, iako ne može pohađati školu, kako uči na hrpi smeća i zapisuje u bilježnicu, a sve dok automobili i motori prolaze pokraj nje. 


Mjesto u školi 


Okruženje puno smeća očito ju nije dekoncentriralo da se usredotoči na svoj posao. Njezina obitelj nije si mogla priuštiti troškove školovanja pa je Halimi bila primorana pobrinuti se sama za sebe.


U međuvremenu, turske vlasti bile su primorane djelovati i nisu dopustile da se ova situacija ponovi.


Voli čitati 


Nadležne službe osigurale su joj mjesto u školi i malena Halimi prošli je tjedan započela svoje obrazovanje, ali na puno ugodnijem, primjerenijem i prihvatljivijem mjestu.


Troškove njezinog školovanja snosit će općina, a 11-godišnjakinja je vrlo uzbuđena zbog toga što će imati, prema njezinim riječima, “pristup knjigama koje se nalaze u knjižnici”.