Bivši američki predsjednik

Clinton odlikovan na Kosovu na 20. obljetnicu povlačenja srpskih snaga

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters



PRIŠTINA Bivši američki predsjednik Bill Clinton koji je u utorak doputovao u Prištinu, primio je odličje iz ruku predsjednika Hashima Thacija za zasluge u vrijeme sukoba (1998.-99.) koji se završio povlačenjem srpskih snaga i stvaranjem uvjeta za osamostaljenje Kosova.


»Nikakvo odličje ne može dovoljno nagraditi vaš doprinos, a najveće odličje koje možete primiti je kosovska sloboda«, rekao je Hashim Thaci Billu Clitnonu predajući mu odličje »reda slobode«, na svečanosti koju je izravno prenosila državna televizija.


Bill Clinton je zahvalivši domaćinu rekao, smiješeći se, da je Kosovo »primjer demokracije i odlučnosti da pokaže kako na mirnom suživotu (…) sa susjedima mora raditi svaka zemlja, mala i velika«.




»Uvijek ću se ponositi time što sam bio predsjednik (…) kada vam je trebao netko tko će reći ‘dosta je etničkih čišćenja, dosta je protjerivanja ljudi iz njihova doma, dosta je ubijanja civila’«, rekao je Clinton.


Bill Clinton uživa na Kosovu golemu popularnost i kosovski Albanci ga smatraju »spasiocem«, organizatorom NATO-ove kampanje koja se završila povlačenjem srpskih snaga s Kosova.


Na trgu u Prištini mu je podignut spomenik visok 3 metra koji je osobno otkrio u studenom 2009. a u gradu postoji i ulica nazvana po njemu.


Bivši predsjednik je u utorak doputovao na Kosovo kako bi sudjelovao u proslavi 20. obljetnice početka raspoređivanja NATO-vih snaga 12. lipnja 1999.


Kosovo je proglasilo neovisnost 2009. koju su priznale Sjedinjene Države i većina zapadnih zemalja, ali ne i Srbija.