Provjeravaju mu alibi

Bugarska policija zbog ubojstva i silovanja novinarke privela skitnicu

Hina



Bugarska policija je priopćila da je uhitila rumunjskog državljanina ukrajinskog podrijetla te da će ga zadržati 24 sata dok provjerava njegov alibi u sklopu istrage ubojstva istraživačke novinarke Viktorije Marinove, čije je tijelo prije četiri dana pronađeno u parku u njezinu rodnom gradu Ruseu.


»Imamo u pritvoru osobu čiji alibi provjeravamo, ali trenutačno nemamo konkretnog osumnjičenog. Ispitivanje se nastavlja«, rekao je Teodor Atanasov, čelnik regionalne policije Rusea.


Kako javlja bTV, osumnjičeni je Ukrajinac s rumunjskom putovnicom koji živi kao skitnica.




Tijelo 30-ogodišnje novinarke pronađeno je u subotu nedaleko od rijeke u gradskom parku njezina rodnog podunavskog grada Rusea na sjeveru Bugarske. Tužitelji su izjavili da je bila silovana, pretučena i zadavljena.


Bugarski ministar unutarnjih poslova Mladen Marinov rekao je da zasad nema dokaza da je ubojstvo povezano s njenim novinarskim radom.


Međutim, mediji su se usredotočili na njezini nedavni rad. Marinova je radila za tv postaju TVN iz Rusea koja je emitirala njezinu emisiju »Detektor«. U svojoj posljednjoj emisiji 30. rujna predstavila je dva novinara koji su istraživali navodni slučaj korupcije vezano uz fondove EU-a. Rekla je da će njezina nedavno pokrenuta emisija provoditi slične istrage.


Marinova, koja ima 7-godišnju kćer, bila je uključena u istragu skupine bugarskih novinara o infrastrukturnim projektima koje financira EU, a kojima su upravljale lokalne vlasti.


Marinova je treći novinar ubijen u Europi u zadnjih 12 mjeseci.


Daphe Caruana Galizia, poznata malteška istraživačka novinarka, ubijena je kada je bomba raznijela njezin automobil u listopadu prošle godine a slovački novinara Jan Kuciak ubijen je iz vatrenog oružja u veljači.


Bugarska zauzima 111 mjesto među 180 zemalja na ovogodišnjem indeksu slobode medija u svijetu organizacije Reporteri bez granica, što je najniže mjesto koje zauzima jedna zemlja Europske unije, kao i niže od bilo koje zemlje zapadnog Balkana, od kojih su neke kandidati za članstvo u EU.